Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 20 см сняг на Петрохан, АПИ предупреждава шофьорите да са готови за зимата

Общество

20 см сняг на Петрохан, АПИ предупреждава шофьорите да са готови за зимата

Снимка:

20 сантиметра сняг натрупа в прохода Петрохан, температурите са минусови и духа силен вятър. Снегорини почистват прохода. В област Монтана на терен са 47 машини за почистване, само 7 са в прохода. Движението за тежкотоварни автомобили между Враца и Ботевград е временно спряно за почистване. Съобщава се за закъсали ТИР-ове. За целия проход е въведена забрана за движение на превозни средства над 12 тона.

Сняг вали и в областите Видин, Смолян, Ловеч, София, Плевен, Габрово и в районните на Търговище, Омуртаг, Антоново, Попово, Студенец, Здравец, от км 15 до км 37 АМ Струма, Брезник /обл. Перник/, Писанец /обл. Русе/, проход „ Република“, проход „ Шипка“, Павел баня, Мъглиж, Гурково /обл. Стара Загора/, проход „Ришки“ /обл. Бургас/, Панайот Волово, Миланово /обл. Шумен/, Сливен, Котел /обл. Сливен/, Девня, Провадия /обл. Варна/, Каратепе, Юндола, Картела /обл. Пазарджик/.

Пътните настилки са предимно мокри, по усойните места частично заледени или заснежени, обработени и проходими при зимни условия.

Ограничена видимост поради мъгла до 20 метра има в района на Главан, Голяма Звезда и Дрипчево в област Хасково. До 30 метра е видимостта в района на проход „Котленски“, до 50 метра - в района на проход „Дюлински“ и проход „Обзор“. До 100 метра е видимостта в района на проход „Републиката“ и проход „Шипка“.

В някои области на страната вали дъжд тази сутрин - Благоевград, Бургас, Разград, Кърджали, Хасково и Шумен.

От АПИ призовават шофьорите, на които им предстои пътуване, да тръгват с автомобили, подготвени за зимни условия, да карат с повишено внимание и съобразена скорост, като спазват необходимата дистанция и не предприемат резки маневри. Блокирането на движението от превозни средства с неподходящи – износени гуми, блокира пътуването на всички останали шофьори и затруднява работата на снегопочистващата техника, уточняват от Агенцията.

Екипите на пътноподдържащите фирми следят метеорологичните прогнози и предприемат необходимите действия за обработка на трасетата, за да се осигури проходимостта на пътищата. Приоритет са автомагистралите, най-натоварените направления по първокласната и второкласната пътна мрежа и проходите, осигуряващи връзките между Северна и Южна България, обясняват от АПИ.

За повишаване безопасността на движение при необходимост е възможно да се затварят отделни участъци за обработване на настилките с химически вещества и инертни материали, а там, където се налага заради силния вятър, снегонавяванията и слаба видимост, е възможно трафикът да се ограничава временно до подобряване на метеорологичните условия и почистването на пътя.  


Топ новини

виж още

Актуална тема