Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 22 години от Виденовата зима

Общество

22 години от Виденовата зима

Снимка:

Кабинетът „Виденов“ падна след драматичните събития пред парламента

Изминаха 22 години от 10 януари 1997 г. и драматичните събития пред българския парламент, които доведоха до свалянето от власт на правителството на Жан Виденов. На тази дата, дни преди да изтече мандата му на 21 януари, президентът д-р Желю Желев отказва да даде на БСП мандат за съставяне на ново правителство, макар че беше задължен по Конституция.

Опозицията от СДС обявява началото на национална политическа стачка и призовава към гражданско неподчинение. Организира се протестно шествие пред Народното събрание, което завършва с обкръжаване на сградата и опит за погром и палеж, като при овладяването на ситуацията от органите на реда има ранени.

На 28 януари 1997 г. все пак новият президент на страната Петър Стоянов връчва мандат на БСП за съставяне на правителство. На 4 февруари 1997 г. БСП връща мандата и така се постига компромис за предсрочни избори през април същата година.

Водеща роля за това развитие на политическата ситуация в страната изиграва тогавашният министър на вътрешните работи в оставка Николай Добрев. На 12 февруари 1997 г. президентът Петър Стоянов назначава служебно правителство, оглавено от кмета на София Стефан Софиянски.

Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив