Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 2200 служители на НОИ излизат на стачка в четвъртък

Общество

2200 служители на НОИ излизат на стачка в четвъртък

2200 служители на НОИ излизат на стачка в четвъртък - Tribune.bg
Снимка:

Исканията им са за увеличение на заплатите

Над 2200 служители от Националния осигурителен институт (НОИ) в цялата страна ще проведат едночасова предупредителна стачка в четвъртък, 25 май, между 10 и 11 ч. Тя е организирана от синдиката КТ „Подкрепа“, пишат от синдиката на страницата си.

Исканията на работещите са за увеличение на заплатите с не по-малко от 30 процента, като увеличението влезе в сила със задна дата - от 1 януари 2023 г. По изчисления на Синдикат на административните служители "Подкрепа" е необходимо да бъдат осигурени средства в размер на 30 милиона лева, което е около 0,14% от бюджета на НОИ. Те настояват това да се случи с приемането на бюджета за 2023 г.

Още в началото на годината Синдикатът на административните служители „Подкрепа“ многократно алармира за напрежение сред работниците и служителите в Националния осигурителен институт поради липса на увеличение на възнагражденията в системата, припомнят от синдиката.

На 29 март 2023 г. бе проведена среща с управителя на НОИ Ивайло Иванов с работещи в системата на НОИ от цялата страна. На 24 април бе внесена и официална покана по Закона за уреждане на колективните трудови спорове до НОИ, с копие до Лазар Лазаров, в качеството му на председател на Надзорния съвет на НОИ, както и до Росица Велкова-Желева – министър на финансите. На 26.04.2022 г. бе проведена и среща с ръководството на НОИ, но с оглед липсата бюджет за 2023 г. те не могат да удовлетворят исканията на работещите, пише в съобщението за предупредителния протест.

Оттам допълват, че в новия проект за бюджет разходите за персонал на НОИ не са променени, а това няма да даде възможност за никакво актуализиране на заплатите на служителите. Очевидно управляващи и политици от всички цветове не знаят или не оценяват труда и отговорностите, които носят заетите там, коментират от синдиката. 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети НОИ, протест
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети