Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Над 2000 деца от Украйна са записани в български училища и детски градини

Общество

Над 2000 деца от Украйна са записани в български училища и детски градини

Над 2000 деца от Украйна са записани в български училища и детски градини - Tribune.bg
Снимка:

2250 деца и ученици от Украйна са записани в български училища и в групи за предучилищно образование в детски градини към месец ноември 2022 г., съобщи заместник-министърът на образованието и науката д-р Мария Гайдарова по време на среща с представителя на Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) в България г-жа Седа Кузуджу. На срещата присъстваха и съветникът по закрилата (работа в общността) към ВКБООН Рукия Азиз и съветникът по закрила към ВКБООН Петя Караянева, съобщиха от МОН.

По данни на министерството към месец ноември 2022 г. в групи за предучилищно образование в детските градини и в училищата са записани 512 деца, а в училищата – 1738 ученици от Украйна. Всички те се обучават в 220 детски градини и 431 училища. Заместник-министър Гайдарова подчерта, че за всички тези деца и ученици е осигурено допълнително обучение по български език като чужд, за което МОН е разработило специално учебно помагало, както и допълнително обучение по останалите учебни предмети за преодоляване на образователни затруднения.

Към момента в България се обучават и около 1400 украински студенти, специализанти и докторанти. Центърът за оценяване в предучилищното и училищното образование е провел изпити за установяване на владеенето на български език от чужденци за упражняване на медицинска професия в България. 22 украински граждани са получили удостоверения да упражняват професията, от които 9 медицина, дентална медицина – 7, фармация – 1, медицински сестри – 3, фелдшери – 1, ерготерапия – 1.

По време на срещата е изразено взаимното удовлетворение на МОН и ВКБООН от съвместната работа и доброто партньорство по отношение на търсещите или получили закрила. Изразена е и благодарност за усилията на експерти, директори и учители за приобщаването на децата от Украйна и увереност, че сътрудничеството ще продължи да се развива.


 

Автор

Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети