Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 2,3 млн. българи получават ваксина срещу COVID-19 през първото полугодие

Общество

2,3 млн. българи получават ваксина срещу COVID-19 през първото полугодие

2,3 млн. българи получават ваксина срещу COVID-19 през първото полугодие - Tribune.bg
Снимка:

36% от населението на България може да бъде ваксинирано за 6 месеца

36% от населението на България може да бъде ваксинирано през първите шест месеца на тази година. Това съобщиха за БГНЕС от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

„Към края на първото полугодие, при допускането за 5 вида ваксини, ще може да се обхване население от 2,3 млн. души или около 36% от населението на страната, без да включваме децата до 16-годишна възраст“, заявиха от здравното ведомство в отговор на въпроси на БГНЕС.

Министерство на здравеопазването е предприело политика по диверсификация на портфейла от ваксини – тоест избор да участваме в договорите за всички ваксини, за които ЕК има сключени договори. Целта е да се осигури бързо реализиране на етапите в плана за ваксинация на населението.

България е осигурила и заявила към 5 на брой производители „количества ваксини за 6 милиона души население, при допускането, че всички ваксини са двудозови и че децата до 16 години не са показани на този етап като подходяща група за ваксиниране“, заявиха от здравното ведомство.

От там уточниха още, че „за останалите две ваксини – а именно на Sanofi и Novavax, с която се очаква ЕК да сключи договор, също са предвидени количества и са разчетени за заплащане такива – за 3 млн. души население“.

Доставките се извършват съобразно план, определен в договорите с всеки производител, който е по тримесечия и е съобразен със съответните количества ваксини заявени от България. Този план показва, че по предварителни прогнози до края на януари ще пристигнат в нашата страна ваксини за 38 хил. души, до края на февруари за 54 хил. души, до края на март за 322 хил. души или за първото тримесечие прогнозно за над 400 хил. души. В зависимост от получаването на разрешение за употреба на ваксината на Астра, количества от тази ваксина могат да бъдат доставени и в края на февруари, а не през март, както е планирано първоначално.

Очакваното количество ваксини от Pfizer/BioNTech и Moderna общо са 4,4 млн. дози, почти колкото и от ваксината на Астра.

„На базата на тези разчети до първото полугодие на 2020 година ще бъдат покрити всички заявили желание рискови групи население, лица над 65 години, а ще може да започнат да се ваксинират и останалите категории лица от населението. Така и петте фази от Националния ваксинационен план могат да бъдат изпълнени и ще може да се продължи с всички желаещи“, заявиха още Министерството на здравеопазването.


Коментари (1)

В края на май щеше да има много повече ваксинирани отколкото ще има до 4-ти април.
15.01.2021 10:29 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети