Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 24 май – Денят на славянската писменост

Общество

24 май – Денят на славянската писменост

Снимка:

Честит празник!

Днес е денят на българската просвета и култура и на славянската писменост. 24 май е един от най-тачените празници в българското общество и съществува като църковен празник още от средните векове век, а през 1851 става всенародно тържество.

Най-ранните данни за отбелязване на 11 май като ден на Светите равноапостоли и просветители Кирил и Методий датират от XII век, като те са признати за светци още в края на IX век.

Традиционно всяка година се организират празнични шествия на ученици и учители по улиците на всички градове в страната. Тази година обаче това няма да е възможно заради противоепидемичните мерки.

По време на борбите за църковна независимост от началото на 18-ти век историческото дело на Кирил и Методий е не само стимул, но и довод против гръцката Вселенска патриаршия. Превръща се в символ на бъдещата независимост, както отбелязва в една от статиите си Христо Ботев.

За първи път на 11 май 1851 г. в епархийското училище "Св. св. Кирил и Методий" в гр. Пловдив по инициатива на Найден Геров се организира празник на Кирил и Методий — създатели на глаголицата.

През 1892 г. Стоян Михайловски написва текста на училищния химн с първия си стих "Върви, народе възродени". Химнът е озаглавен "Химнъ на Св. св. Кирилъ и Методи" и включва 14 куплета, от които днес се изпълняват най-често първите шест. Панайот Пипков създава на 11.05.1900 г. музиката към химна.  


Коментари (1)

Мими Маринова Тотолакова Това е ден не на славянската писменост, а на българската азбука и българската писменост.Славянска писменост няма.И аз не позволявам съветско руско и мекерета да пишат по сайтовете и променят името на азбуката ни.ТЯ СЕ КАЗВА КИРИЛИЦА!!
24.05.2020 11:56 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още