Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Без такси за 2400 деца в столичните детски градини през 2021 г.

Общество

Без такси за 2400 деца в столичните детски градини през 2021 г.

Без такси за 2400 деца в столичните детски градини през 2021 г. - Tribune.bg
Снимка:

Всички останали деца, които не използват преференции, ще получат 10% намаление на таксите си за 2021 г.

2400 деца на 5 и 6 години ще бъдат освободени от заплащането на такса за детска градина в София.

Освобождаването от такса ще важи за второто, третото и следващите деца на многодетни родители. Също така за деца сираци, с болни или учащи родители, както и за малчугани с един настойник. До момента изброените групи родители заплащаха 50% от таксата, или 30 лв., сега тя ще се поема изцяло от Столичната община. За останалите деца в задължителна предучилищна възраст, които не ползват преференции за заплащане на такса, тя ще бъде намалена с 10%. т.е. с 6 лв. Така таксата за градина на родителите в София се понижава от 60 на 54 лв. Това предвиждат промени в Наредбата за местните такси и цени на услуги на Столичната община, приети днес от Столичния общински съвет. Те влизат в сила от деня на обявяването им на сайта на общината. Новостите бяха гласувани без дебат и при пълно единодушие.

С промените се определят категории деца, чиито родители да бъдат изцяло или частично освободени от заплащането на такси. Около седем категории деца, които досега са плащали 1/2 такса, или 30 лв., занапред се освобождават напълно от такава. Тук се включват децата на родители със 71% и над този процент намалена работоспосбност, деца пълни сираци, деца на родители, загинали в производствени аварии, природни бедствия или при изпълнение на служебния дълг, деца с медицинска експетиза 50 и над 50% намалени възможности за социална адаптация, деца с един родител, деца с родител, който е учащ или студент, както и второ, трето и следващи деца на многодетни семейства. За 2019 г. броят им възлиза на 2400 деца, като очакванията са и т.г. броят им да е същият, пише „Сега“.

Промените са в отговор на разпоредби в училищния закон, приети м.г., които предвиждат държавата да подпомога заплащането от родителите на дължимите такси за детска градина.

Очакваното финансиране за Столична община, съгласно решението на МС от окт. 2020, е 3.1 млн.лв., изчислено на база 18 265 деца на 5 и 6 г. С над 50% от тази сума ще се осигури пълното заплащане на таксата за седемте категории деца в задължителна предучулищна възраст (сираци, с един родител, с намалена работоспосбност и т.н.). С останалите средства – около 1.5 млн.лв. – пък ще се подпомогнат частично всички останали деца – около 15 865 на брой на 5 и 6 г., които ще получат 10% намаление на таксите си за 2021 г. За догодина размерът на намалението ще се определи с ново решение на СО, тъй като броят на децата и средствата от държавата вероятно ще са други.                                                                                                                                                                                                


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати