Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 2400 училища отварят врати за първия учебен ден

Общество

2400 училища отварят врати за първия учебен ден

2400 училища отварят врати за първия учебен ден - Tribune.bg
Снимка:

Само 8 училища няма да започнат учебната година в собствените си сгради

2400 училища отварят врати за първия учебен ден, обявиха от просветното ведомство. Учебната година започва за над 700 000 ученици, а 60 000 от тях са първокласниците. Всички безплатни учебници от първи до седми клас за учениците са доставени в училищата.

За близо 60 училища в страната ремонтните дейности ще продължат и след началото на учебната година, съобщи министърът на образованието Красимир Вълчев. През тази година в над 1000 училища в страната се извършват основни или текущи ремонти със средства от оперативните програми, от държавния, общинските или от училищните бюджети. Само 8 училища няма да започнат учебната година в собствените си сгради

Според статистиката на образователното министерство през тази година между 4000 и 4500 от общо 90 000 учители в страната навлизат в пенсионна възраст. Според ведомството традиционно има недостиг на учители по информационни технологии и по английски език, но най-много места има за начални учители и за възпитатели. Най-трудно се попълват работните места на учителите по математика, физика и химия, има недостиг и на учители по професионална подготовка и на ресурсни учители. Тревожно е, че в университетите много малко студенти се обучават за учители по математика и физика.

Според проучвания на министерството на образованието подготовката в училищата е относително добра по отношение на базовата грамотност на учениците, но трябва да се подобрят резултатите им по функционалната грамотност.

И тази учебна година двете основни предизвикателства пред образованието ни са именно подобряването на функционалната грамотност на учениците и мотивирането им да посещават редовно училище, твърдят синдикати и учители. Приоритет в работата на просветното министерство пък ще бъде подобряването на възпитателната работа, на дисциплината и на реда в училищата. Работи се и по формата на споразумение на училищните власти с родителите за правилата и реда в учебното заведение, съобщи по-рано министър Красимир Вълчев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати