Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 25 недоносени деца са получили грижа по проект на Втора САГБАЛ „Шейново“

Общество

25 недоносени деца са получили грижа по проект на Втора САГБАЛ „Шейново“

25 недоносени деца са получили грижа по проект на Втора САГБАЛ Шейново - Tribune.bg

Д-р Румен Велев: Липсата на кадри в здравеопазването ни връща към модела женските и детски консултации да са към болница

Проектът на Втора САГБАЛ „Шейново“ за насърчаване на родителството и подкрепа на недоносени деца се осъществява от една година с подкрепата на Унията във Франкфурт, посочи д-р Румен Велев, ръководител на екипа. Проектът се осъществява по модела за патронажни грижи в Германия, осигуряван чрез клинични пътеки от здравните фондове в страната.

В него са включени акушерски грижи и грижи на социален работник за семействата с недоносени деца или такива, чието отглеждане изисква специални грижи. Обхватът на подпомагането включва и грижи по домовете.

„За една година в проекта са обхванати 25 деца, в т.ч. и четири двойки близнаци. Социалните работници са направили 850 посещения, а акушерките – 300. Една визита е около 70 мин. или общо 80 000 минути, равни на 1340 часа грижи за тези деца. Това ни изпълва със задоволство, като гледаме резултата от нашата работа“, коментира д-р Румен Велев.

Той призна, че за екипа по проекта изминалата година е време, изпълнено със страшно много любов и себераздаване.

Д-р Донка Узунова, началник неонатологично отделение в болница „Шейново“ подчерта, че грижите за едно недоносено дете не спират след раждането и изписването му. Според специалистите те обхващат поне две години след раждането и включват помощта за допълнителни консултации, амбулаторни прегледи и оперативни намеси.

„Ходихме на обучение в Германия, в конкретна болница и участвахме в екипите, които осигуряват патронажната грижа след изписването на детето, за да се избегнат дългосрочни увреждания и неблагоприятните последици“, поясни д-р Узунова.

Проектът на болница „Шейново“ е 3-годишен и през следващата година ще продължи, но само в социалната си част. Търсят се спомосъществуватели за патронажната грижа, която се оказва от 5-те мобилни акушерки. Тази грижа е основно помощ за хранене и къпане на недоносеното или проблемно дете. По думите на д-р Узунова в първите месеци всеки грам мляко, който бебето успее да получи, гарантира по-бързото му възстановяване. Това намалява нуждата от по-нататъшни хоспитализации и лекарства. 900 лв. на месец са получавали социалните работници, включени в проекта и 450 лв. - акушерките, при това без удръжки.

Д-р Румен Велев изтъкна, че у нас няма официално финансиране на тази грижа. В Германия обаче това е държавна политика. Патронажният процес е отделна организация на акушерки и медицински сестри, която се финансира от здравните фондове. Услугите се заплащат чрез клинични пътеки, отчитат се и екипите са в непрекъснат контакт със семейството една година след раждане на детето. При усложнения – 2 г., а при проблеми в двигателния апарат, колкото е необходимо, може и цяло детство.

„Успяхме да създадем логистика. Социалните работници са външни за болницата и трябваше да ги интегрираме. Родителите да ги припознаят“, похвали се д-р Велев.

В кратка перспектива от столичната болница търсят вариант за финансиране на акушерската грижа. Идеята на екипа е и нашата Здравна каса да подкрепи тази дейност. Още повече, че според специалистите поради недостиг на медицински сестри и акушерки у нас много скоро ще се върнем към модела женските и детски консултации да са към определена болница.

Моника Гаджанова


Последвайте ни в Google News

 

Етикети Шейново, болница

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети