Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 27 младежки проекти ще бъдат финансирани по Програмата „София – град на младите и активните“

Общество

27 младежки проекти ще бъдат финансирани по Програмата „София – град на младите и активните“

Снимка:

За първа година Столична община финансира в самостоятелна програма проекти на младежки организации. Програмата е създадена по инициатива на кмета на Столичната община Йорданка Фандъкова в съответствие с визията за утвърждаване на София като град на младите, активните, иновативните.

Фондация „Подлезно“ ще превърнат подлеза при пазара „Иван Вазов“ в пространство за четене и споделена библиотека. Район „Изгрев“ планира да създаде младежко културно пространство на ъгъла на бул. „Драган Цанков“ и ул. „Незабравка“ с поставяне на пейки от типа „отворена книга“. ОНЧ „А Страшимиров“ – 1926“ ще създаде младежки киноклуб, в който да членуват млади хора с интереси към киното, архитектурата и изкуството, а НИМ –училище за кино и телевизия са готови с уроци по филмово и телевизионно майсторство за младежи. Фондация „Център за развитие на медиите“ са подготвили проект „Ваксинация срещу дезинформацията“. Фонация „Ела и ти“ искат да осигурят достъп до атрактивни природни забележителности на хора с увреждания като разходка с лодки в езерото Дружба, а фондация „Силата на глухите деца“ ще създаде клуб по планинско колоездене.

90 организации кандидатстваха с проекти за финансиране по програмата сред тях институции, професионални гимназии, ученически и студентски съвети, районни администрации и младежки организации.

Бюджетът на Програмата е в размер на 150 000 лева, като предложените за финансиране 27 проекта обхващат всички теми в съответните подпрограми. По подпрограма „Младите за София“ ще бъдат финансирани 10 проекта, в които се поставя акцент на инициативността на ученически и студентски форми на самоуправление, на обучения и създаване на мрежи за обмен на знания и взаимопомощ, доброволчески инициативи и формиране на умения на младежки лидери. Подпрограма „Моят град“ включва 8 проекта, в които се предлагат за финансиране дейности, свързани с младежки форуми, фестивали и събития, свързани с културно-историческото наследство на града. Подпрограмата обхваща и възможности за разнообразни дейности през лятната ваканция за младите хора, както и младежки културни пространства за личностно и кариерно развитие. Подпрограма „Споделени пространства“ включва 9 проекта, с които младите хора показват ангажираността си към каузи за помощ и подкрепа на хора в неравностойно положение, както и инициативи на неправителствени организации, реализиращи дейности за младежи от рискови групи.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема