Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Своге може да издържи 3 дни без вода, от снощи 13 хил. души са на водоноски

Общество

Своге може да издържи 3 дни без вода, от снощи 13 хил. души са на водоноски

Своге може да издържи 3 дни без вода, от снощи 13 хил. души са на водоноски - Tribune.bg
Снимка:

Слез мистериозното пресъхване на река Искрецка правят аварийни сондажи

До 3 дни може да издържи община Своге без вода. Това обяви зам.-кметът инж. Валентин Михайлов, цитиран от Би Ти Ви.

Снощи местните власти обявиха частично бедствено положение в град Своге, селата Искрец, Свидня и Церово заради намален дебит на водата, идваща от река Искрецка. В момента все още в града вода няма.

„Ден, два, три, ние ще вземем всички възможни мерки, ще направим графици, ще разпределим водоноски, ще поискаме вода, ще разнасяме вода и за питейни, и за битови нужди, но това не е решението, решението е да се намери истинската причина. Това е единственото водоподаване за града, няма друг вариант“, обясни Михайлов.

„Положението при нас няма никаква промяна от вчера“, каза той пред БНР.

„По неизяснени причини вчера към 4 часа спря притока на вода от извора на река Искрецка. По този начин речното корито е без вода и спира водоснабдяването в община Своге или казано на професионален език – при денонощен обичаен дебит от 130 литра в секунда в момента текат около 30 литра в секунда към града и към населените места, което е крайно недостатъчно. Ние сме в планински регион. Тук има много махали, които са високо, има много помпи“, обясни той.

За населението са осигурени водоноски и ще се търсят връзки с близка водопроводна мрежа. Между 12 и 13 хиляди души в област Своге имат нужда от вода, която ще им бъде доставена от водоноски, изчислява местната управа.

Предвижда се изграждане на аварийни сондажи, които да възстановят нормалното водоподаване.

Все още не е ясно защо е намалял водния обем в коритото на реката.

Според инж. Димитър Куманов от Риболовно сдружение „Балканка“ вода няма заради деривационния канал Искрецки. „Водите на тази река идват от Петроханското плато. Там обаче има един деривационен канал за каскадата „Петрохан“ на „Енергопро“, който деривационен канал се управлява от НЕК ЕАД.

Ние сме ходили там десетки пъти и сме снимали как подло от хващанията на този канал не се изпуска нито капка вода. И когато стане много сухо времето и има маловодие, на практика водите, които захранват река Искрецка не стигат до там, а захранват каскадата „Петрохан“, обясни той пред БНР.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети