Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 30 години от първите демократични избори у нас

Общество

30 години от първите демократични избори у нас

30 години от първите демократични избори у нас - Tribune.bg
Снимка:

БКП е партия с много опит в насилието и терора, каза Филип Димитров

Днес се навършват 30 години от големия син митинг на 7 юни. През 1990 година на „Орлов мост“ в София СДС събра 1 млн. души.

„Ние събирахме множество от хора и тези хора никога не разбиха витрини, не откраднаха стоки, а да не говорим какво нямане беше тогава. На никой през ум не му мина да използва това събиране на хора“, разказа Филип Димитров, който е първият демократично избран премиер след падането на комунизма.

„БКП е партия с много опит в насилието и терора. Натискът на комунистическата върху хората беше много суров“, категоричен беше той.

„Много хора, когато започват колосални събития, са склонни да очакват, че техният резултат ще бъде всички да станат много щастливи. Политиката не е направила никого щастлив. Очакването, че политиката може да донесе щастието в дома ми – е нереалистично“, коментира Димитров.

„Важно е да се разбере, че България беше част от целия този процес, но не беше най-впечатляващата част, затова и резултатите бяха такива... Никой друг не преживя втори банкрут като България, но се движехме стабилно, имахме по-плавен път. Бяха положени много усилия нещата да се върнат назад, но стана ясно, че това не може да се случи. По този път ние се спънахме и паднахме... Ожулихме си коленете жестоко, когато в България дойде хиперинфлацията при правителството на Жан Виденов. С неговото сваляне стана ясно, че този начин на действие е абсолютно изключен и в България повече не може да се мисли за него“, спомни си той.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети