Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 30% от болничните легла за COVID лечение са заети

Общество

30% от болничните легла за COVID лечение са заети

Снимка:

На 10-то място сме по смъртност в ЕС

От началото на седмицата излекуваните пациенти са 1417. От миналата седмица до момента са общо 2778 излекувани. В лечебните заведения има 3191 пациента, 239 са в интензивни отделения. Заетостта на леглата в страната е около 30%, а тези в интензивните отделения – около 20%. Това съобщи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на пресконференцията на НОЩ.

„Навлизаме в много сериозна фаза на епидемията у нас. Най-важното нещо, за което благодаря на гражданите, е съзнанието и разума, които проявяват и спазването на мерките. Най-ефективната мярка от всички, е носенето на маска на закрито. Това е мярката, която спасява живот и намалява пациентите, които постъпват в болници. Следващата мярка е физическата и социална дистанция. Препоръчваме да се избягват събиранията, да ограничат пътуванията, да избягват струпванията на обществени места“, каза министър Ангелов.

Министърът съобщи, че страната разполага с достатъчно предпазни средства. Днес пристига още количество Ремдисивир, 1700 флакона. Другата седмица ще дойдат още 4300 флакона.

„Нека всички български граждани, които имат симптоми, които са в болници, да не гледат на лекарството като панацея. Всеки медикамент за лечение, които се прилага, има и странични ефекти. Лечението с Ремдисивир става по определени критерии, изпратени към всички лечебни заведения. Този протокол ще бъде изпратен и днес към всички лечебни заведения“, заяви министър Ангелов.

Надеждата ни е през април ваксините да бъдат достъпни за българските граждани. Все още запазваме сравнително добри места по заболяемост и смъртност в ЕС, но това зависи от всички нас и разбирането на мерките, заяви той.

„Не е време за празнуване, време е за разум, време е за помощ на медицинската система, време е за солидарност, за подкрепа на българските лекари“, каза министър Ангелов.

„Положението в Европа е изключително тежко. Континентът е напълно в тъмно червена зона. България е на 17-то място по заболяемост сред 30 страни от ЕС, на 4-то място на Балканите. На 10-то място сме по смъртност в ЕС и на 4-то място на Балканите“, обясни главният държавен здравен инспектор доц. д-р Ангел Кунчев.  


Коментари (1)

Пацо "На 10-то място сме по смъртност в ЕС".

Защо, бе!
Ако "простащината" по транспорта и купоните се стегне малко, имаме шанс да се изкачим "яко"! Сега е моментът!
05.11.2020 17:05 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още