Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 30 проби са изследвани у нас за наличие на коронавирус и те са отрицателни

Общество

30 проби са изследвани у нас за наличие на коронавирус и те са отрицателни

Снимка:

Проф. Тодор Кантарджиев: Изследването е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен

„Изследвали сме досега над 30-тина материала и слава Богу са отрицателни“, заяви пред медиите в Министерски съвет преди Националния съвет по сигурността за разпространението на коронавируса проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести.

Той подчерта, че изследването е безплатно, но се прави след предписание на лекар.

„Разболее ли се човек, развие ли се заболяването в белия дроб, започне ли да се размножава вирусът в белия дроб, тогава материал на този болен е достоверен за изследване. Изследването в Националния центъра по заразни и паразитни болести е безплатно и се извършва само по лекарско предписание на лежащо болен“, уточни проф. Кантарджиев.

По повод информацията, че жена, завърнала се от Италия е обикаляла болници, за да се изследва за коронавируса, но без успех, националният здравен експерт д-р Ангел Кунчев обясни, че от областите в Италия, които са засегнати не излиза никой.

„Около 50 са българските граждани, които живеят там и никой от тях не се е върнал в България. Ако човек няма някакви признаци, няма оплакване, той няма смисъл да прави изследване. Броят на полетите от Италия до България е 37 седмично. С тях пътуват между 4 и 5 000 души. Няма смисъл те да се изследват, ако нямат симптоми“, категоричен е д-р Ангел Кунчев.

Той се надява у нас да се създадат условия, а в случая реакцията да е бърза, за да не се позволи разпространение на заразата вътре в страната.

„Човек, който още не е развил заболяването, не може да се изследва. Всички здрави хора, завръщащи се от чужбина, не се изследват никъде по света. Защо ? Защото тестът не може да докаже вирус, ако той е в малко  количество и не е предизвикал заболяване“, подчерта в допълнение и проф. Тодор Кантарджиев.

По думите му изследва се материал от белия дроб на болния човек, от гърлото или от носа.

„Има голямо желание за изследване на здрави хора, които се завръщат от чужбина в България, които си мислят, че са се заразили. При тях изследването винаги ще е отрицателно. Не се прави изследване, ако няма прояви на заболяването“, посочи проф. Кантарджиев.  

 


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още