Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 4 варненски села без ток заради силния вятър

Общество

4 варненски села без ток заради силния вятър

Снимка:

Четири варненски села останаха без ток, показа БНТ. Повече от 8 часа жителите на Китка, Круша, Болярци и Равна гора бяха без електричество. Подобни аварии не се случват за първи път, обясняват живеещите в селата. Причина за спирането на тока са силните пориви на вятъра, казаха за обществената телевизия от енергоразпределително дружество - Север.

Токовите удари и спирането на електричеството са ежедневие за жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора. Проблемите продължават от години.

„В последните 10 години занемариха поддръжката на електропреносните мрежи. Примерно трансформаторите нямат профилактика в продължение на години. Задължение е всяка есен да се прави есенно-зимна профилактика. Мрежите, средноволтовото напрежение, е в много незадоволително състояние“, обясни Недко Минчев, кмет на село Круша.

Въпреки сигналите, които подават жителите на селата, при всяко влошаване на времето те отново се оказват без ток.

„Не знам на какво се дължи, кабелите ли са стари, но при всяка буря или при някакъв вятър винаги имаме проблем с тока. Как да се справяме, с камини, печки, стоим на тъмно“, допълни Марияна Ямандиева, жител на село Круша.

От енергоразпределителното дружество заявиха, че прекъсването на тока е вследствие на авария, възникнала от силните пориви на вятъра.

„Причината е вятърът, но, според мен, ако профилактиката беше през лятото сега нямаше да има такива проблеми. Има хора с изгорели уреди“, каза още Марияна Димитрова, кмет на село Болярци.

Надеждите на жителите на селата Китка, Круша, Болярци и Равна гора са проблемите по мрежата да бъдат отстранени, за да не посрещнат студените зимни дни без електричество.  

 

 


Етикети Варна, села, ток

Топ новини

виж още

Актуална тема