Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 400 мил. лева повече за образование през 2019 г.

Общество

400 мил. лева повече за образование през 2019 г.

400 мил. лева повече за образование през 2019 г. - Tribune.bg
Снимка:

Голяма част от парите са за увеличение на заплатите на преподавателите

400 млн. лв. ще е увеличението в бюджета за образование за 2019 г., съобщи ресорният министър Красимир Вълчев. За увеличение на заплатите на учителите са предвидени 330 млн. лева в бюджета за следващата година. Още близо 30 млн. лв. са за обучение на непедагогическия персонал. Милион и половина ще отидат за модернизиране на учебната среда чрез иновативни класни стаи.

"Може би най-голямото увеличение ще бъде това за дейностите по интереси. Скоро ще представим промените в стандарта за приобщаващото образование, с които ще бъде регламентацията на дейностите по интереси и финансирането им в Наредбата за финансиране на институциите", обясни Вълчев.

По думите му трябва да се работи и по разликата във възнагражденията на младите и възрастните преподаватели. „Разликата при възнагражденията им във висшето образование е много по-голяма, отколкото в училищното образование. И въпреки, че средните брутни заплати в системата на висшето образование са над 1700 лв. – със 60% по високи отколкото в системата на училищното образование, имаме заплати на младите преподаватели, които са по-ниски от тези на младшите учители. И сега е моментът със Съвета на ректорите да довършим този разговор“, допълни министърът.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още