Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 47-годишен мъж от Охрид е счупил табелата на българския културен център "Цар Борис III"

Общество

47-годишен мъж от Охрид е счупил табелата на българския културен център "Цар Борис III"

47-годишен мъж от Охрид е счупил табелата на българския културен център Цар Борис III - Tribune.bg
Снимка:

47-годишен мъж от Охрид е счупил табелата на новооткрития в града български културен център "Цар Борис Трети" в сряда, съобщи полицията в Охрид, цитирана от БТА.

Мъжът сам е подал информация в полицията за деянието, но не е посочил причините за него.

Относно инцидента посланикът на ЕС в Република Северна Македония Дейвид Гиър коментира пред журналисти, че външното министерство на Северна Македония е казало по много ясен начин, че линията е била премината.

От своя страна вицепремиерът по европейската интеграция Боян Маричич каза, че представители на правителството вече са осъдили и смятат за провокация откриването на клубове със спорни имена, но е по-добре такива проблеми да се решават институционално, а не с насилие.

Клубът беше открит миналата седмица. При официалното откриване пред сградата беше организиран протест. Част от участниците скандираха обидни думи срещу България – татари, фашисти, срещу сградата бяха хвърляни камъни и яйца.

От полицията в Охрид съобщават, че на 12 октомври 2022 г. в Окръжната дирекция на МВР Охрид е проведен разговор с 47-годишния Г. И. от Охрид и е установено, че той е извършител на престъплението „повреждане“, извършено на рекламно пано с надпис „Цар Борис III“, поставено над помещението на сдружението за утвърждаване на културните ценности на македонските българи.

Престъплението е по чл. 243 от Наказателния кодекс на Република Северна Македония и „съгласувано с прокурора, Секторът за вътрешни работи Охрид ще изпрати съобщение до сдружението за по-нататъшни действия”, съобщават от МВР.

Съгласно ал.1 на чл.234 „който повреди, унищожи или направи негодна чужда вещ, се наказва с глоба или лишаване от свобода до три години”, но преследването на това престъпление се извършва по реда на частно дело, уточняват от изданието „Свободен печат", добавяйки, че „вчера охридчанинът е счупил със селскостопански инструмент табелата с надпис "Цар Борис III", след което сам е подал сигнал в РПУ-Охрид, че е извършил деянието по собствена инициатива, но не е посочил причините”.

 

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати