Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 49 актьори от Народния театър поискаха оставката на Минеков с писмо до Румен Радев

Общество

49 актьори от Народния театър поискаха оставката на Минеков с писмо до Румен Радев

49 актьори от Народния театър поискаха оставката на Минеков с писмо до Румен Радев - Tribune.bg
Снимка:

49 актьори от Народния театър са изпратили писмо до президента Румен Радев с искане за оставката на културния министър Велислав Минеков. Причината са публичните изяви на министър Минеков, свързани с конфликта в Народния театър. 

"Уважаеми господин Президент,

Обръщаме се към Вас във връзка с т. н. „скандал“ в Народен театър „Иван Вазов“ тъй като Вие сте човекът, назначил господин Велислав Величков Минеков за служебен министър на културата,.

Действията на господин Минеков в качеството му на министър на културата и представител на изпълнителната власт, би следвало да водят до разрешаване на конфликти, ограничаване на щети от всякакъв характер и прилагане на висок етичен стандарт при разрешаване на кризи.

С публичните си изяви по конфликта в Народния театър, господин Минеков уронва престижа на представляваната от него институцията.

Ние, долуподписаните артисти от Народен театър „Иван Вазов“, се обединяваме в искане за оставка на министър Минеков.

Изразяваме дълбокото си възмущение от раздухването на конфликта в медийното пространство чрез разпространяване на полуистини, слухове и лъжи, които се представят от министър Минеков в неговите публични изяви. Можем да цитираме дълга поредица от изявления, в които Народният театър е определян като „блато“ и „пирамида“, артистите като жертви на „шпиономания, външен натиск и страх“, целящи подкрепа на директора и т. н. Изреждането на подобни изказвания би превърнало писмото ни в ехо на езика на омразата, затова ще спрем дотук.

Мълчанието ни до този момент се дължеше на убеждението, че всяко следващо изказване би удължило живота на скандала, че медиите разчитат на нашата приказливост в подобни случаи, за да го възпроизвеждат в най-невероятни вариации по темата, включително и за да го политизират. В момент на политическа нестабилност именно това е най-опасният възможен сюжет. За съжаление липсата на публична реакция от наша страна започва да се тълкува превратно. Сега ние излизаме от зоната на неутралитет.

Какви щети са нанесени в резултат от действията на министър Минеков: уронване престижа на министерската институция, уронване авторитета на трупата на Народен театър “Иван Вазов” – културен институт с национално значение, опит за внасяне на разкол в артистичното съсловие чрез манипулативното оповестяване на трудовите ни възнаграждения, опити да бъдем припознати като поддръжници на определена политическа партия, легитимиране на „езика на омразата“ като естествена форма за разрешаване на кризи в обществото и в частност на кризи в културния сектор. Такива действия не застрашават само Народния театър. Те могат да се разпространят епидемично и да се превърнат в норма на поведение, а това би означавало културна катастрофа.

При пожар в театъра се спуска желязна завеса, за да бъдат спасени зрителите. Така се е случило преди почти 100 години, на 10 февруари 1923 г. Сцените са ветровити места и пожар може да тръгне от една искра. Днес всяка неистинна дума се превръща в пламък. Пуснете желязната завеса на сцената на скандала!

Вярваме, че законовите средства в рамките на институцията са единственият възможен инструмент за установяване на истината. Назначеният одит на театъра е стъпка в тази посока. Преди приключването му обаче общественото мнение е тенденциозно манипулирано от министър Минеков с неверни и провокативни изказвания и със заемане на страна в конфликта. Това поражда съмнение и в резултатите от назначените проверки, поради простия факт, че те се случват в предубедена публична среда.

Ако смятате, че министър Минеков действа от позицията на принципал на Министерство на културата и приемете в този случай думата „култура“ в нейния широк смисъл, едва ли нещо ще Ви попречи да „изхвърлите в кошчето“ това писмо", това гласи писмото, изпратено до президента Румен Радев.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети