Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 50 000 души страдат от епилепсия у нас

Общество

50 000 души страдат от епилепсия у нас

Снимка:

60% от тях са деца

В момента всички хора с епилепсия в страната са около 50 000, обяви доц. Петя Димова, председател на Българското дружество против епилепсията. По повод Международния ден на борбата с епилепсията тя сподели, че всяка година от епилепсия заболяват между 20 и 70 души на всеки 100 000. Според нея най-засегнати от заболяването са децата, тъй като над 60% от епилепсията започват в детска или юношеска възраст.

„Ако те бъдат диагностицирани в ранна възраст могат да бъдат успешно оперирани и да не приемат лекарства. Спестяват се мъките на пациентите и техните семейства", подчерта доц. Петя Димова.

Центърът по хирургия на епилепсията към клиниката по неврохирургия на УМБАЛ "Св. Иван Рилски" навърши днес 10 години. В клиниката са изследвани над 1000 пациенти, от които 250 успешно са преминали операция. Центърът няма нужда от чужди епилептолози и работи с български специалисти. Около 30% от пациентите имат пристъпи, които не се овладяват с медикаменти. 30 електрода покриват главата, за да изследват заболяването. Правят се и вътремозъчни изследвания. Оперативната намеса може да премахне дългогодишната епилепсия, водеща до редица ограничения в живота на пациентите.

"Разполагаме с всякакви технологии за откриване на причината за епилепсия, когато това е възможно", сподели неврохирургът доц. д-р Красимир Минкин.

Председателят на Българското дружество против епилепсията доц. Димова посочи, че от 2 години центърът се използва за изследване и на други редки и сложни форми на заболяването. Тя подчерта, че епилепсията е най-често срещаното неврологично заболяване. Затова доц. Димова призова на хората с епилепсия да бъдат давани повече права и достъп до правилно лечение.

За да може един медикамент да влезе в позитивната листа и да бъде реимбулсиран в България, преминава през тежка процедура. По думите на д-р Минкин всичко ще е по-лесно, ако започва от Министерство на здравеопазването, защото има осигурена пътека, по която преминава лечението.

Веска Събева, председател на Асоциацията на родители на деца с епилепсия, обясни, че все още има хора, които считат, че епилепсията е заразна болест, а други смятат, че тя е психично заболяване. Според нея трябва да се дава повече гласност на това заболяване.

По текста работи: Моника Гаджанова  


Етикети епилепсия

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Мнения

виж още

Мрежата

виж още

Хороскоп

архив