Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” спира работа до Коледа, не се очакват проблеми с тока

Общество

6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” спира работа до Коледа, не се очакват проблеми с тока

6-и блок на АЕЦ Козлодуй спира работа до Коледа, не се очакват проблеми с тока - Tribune.bg
БГНЕС

От полунощ хилядамегаватовият 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” е спрян за ремонт за отстраняване на технически проблем. Не се очаква спирането да доведе до проблеми с електрозахранването, тъй като страната ни има достатъчно мощности, каза за БНР Ангелин Цачев - изпълнителен директор на Електроенергийния системен оператор.

Въпреки че 6-и блок на АЕЦ „Козлодуй” няма да работи по коледните празници, чак до 26 декември според подадената от централата заявка в Електроенергийния системен оператор (ЕСО) , директорът на ЕСО Ангелин Цачев каза:

„Не очаквам да има някакви сериозни проблеми при осигуряване на електрическата енергия”.

Причината – към този момент износът към останалите страни в региона е над 30 хиляди мегаватчаса на денонощие, а блокът в АЕЦ „Козлодуй” реално произвежда 24 хиляди мегаватчаса на денонощие", обясни Цачев.

„Отделно, другата седмица ще влезе в експлоатация и 7-и блок в ТЕЦ „Марица изток 2”, добави той.

На водни запаси може да се разчита за кратко.

„Имаме достатъчно резерв във водните централи, които да осигурят необходимите оперативни резерви в системата. Но да разчитаме, че само водните централи ще осигурят енергията за цялото потребление е меко казано несериозно предвид сушата през есента и последните зимни месеци”, каза изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев. И посочи още:

„Със сигурност енергия за пазара ще има, отделен е въпросът каква ще бъде цената на тази енергия, тъй като отпадането на хиляда мегавата от производството в целия регион ще причини един допълнителен недостиг в и без това дефицитния регион на Югоизточна Европа, което вероятно ще доведе до по-високи цени”.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети