Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Депутатите решиха: 75 млн. лева се насочват към болниците за стари дългове

Общество

Депутатите решиха: 75 млн. лева се насочват към болниците за стари дългове

Снимка:

Поправките бяха подкрепени на първо четене и от опозицията единодушно

До 75 млн. лева от средствата на Националната здравноосигурителна каса за болнична помощ през тази година могат да бъдат пренасочени за разплащане на надлимитната дейност през 2015 и 2016 г. без съдебни дела. Това решиха депутатите на днешното пленарно заседание.

Общо натрупания недостиг в болниците над лимитите за лекуване на пациенти е 130 млн. лева.  

Поправките бяха подкрепени на първо четене и от опозицията единодушно, но със забележка, че се правят не на време и заради политическата ситуация в страната, съобщи БНТ.

„Мерките са ненавременни и за всички е ясно, че се дължат на политическото напрежение в страната“, коментира Георги Михайлов от БСП.

„Този ресурс е навременен и смятам, че ще подобри ситуацията в здравеопазването. Като практикуващ лекар, запознат с проблемите в сектора, апелирам и съм сигурен, че ще подкрепим този акт в подкрепа на българското здравеопазване“, каза Емил Тончев от ГЕРБ.

„Проблемите в здравната система са натрупани през последните 20 години и е ясно, че ние няма да ги решим сега. Трябва да бъдат взети такива мерки, за да се избегне натрупването на дългове от държавните болници“, каза Калин Поповски от Обединените патриоти.

„Докато ние не се научим да управляваме болестта, няма да стигат средствата. В следващия бюджет трябва да бъдат насочени средствата към ранна диагностика, превенция, за да може да се подобри състоянието на хората и пациентите да живеят повече“, каза още Георги Колев от Обединените патриоти.

„Мярката, която се предлага е в интерес на българските лекари, да се надяваме че е в интерес на тези които обслужват болните от коронавирус. Аз съм скептичен, че тези пари ще стигнат до болниците, защото кредиторите сега като чуят че се отпускат 75 млн. лева, ще предявяват искове“, коментира Хасан Адемов от ДПС.                                              


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар




Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още