Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Проф.Кантарджиев: 85-90% от имунизираните срещу COVID-19 въобще няма да се заразят

Общество

Проф.Кантарджиев: 85-90% от имунизираните срещу COVID-19 въобще няма да се заразят

Снимка:

Нали трябваше неполитически и прозрачно да се ръководи кризата и да няма умрели, попита Кантарджиев

„Доказано е, че 0.7% от боледувалите, тоест 7 на 1000 души, могат да се разболеят отново. При ваксинираните с пълен курс на имунизация – около 40-50 души на 1000, но го преминават леко. Те обаче могат да разпространяват вируса няколко дни, докато той е в голямо количество в носоглътката и организмът не го е унищожил. Около 5% от ваксинираните могат да се заразят с коронавирус. Това заяви пред NOVA проф. Тодор Кантарджиев – консултант на Столичната община по въпросите на ваксинирането.

„Целта на ваксините е да намалим до минимум нуждата от влизане в болница и риска от тежко изкарване на вируса. 85%-90% от имунизираните срещу COVID-19 въобще няма да се заразят“, каза още той.

Той е на мнение, че лекото преболедуване и две дози от ваксината дават достатъчен имунитет.

„Някои учени казват, че този имунитет ще е до живот. Според мен ще издържи поне няколко години. Известен факт е, че антителата падат, но остава клетъчният имунитет. При среща с вируса той започва за кратко време да произвежда клетки, които правят антителата. Клетките, които убиват заразените такива, ще ни спасят“, обясни проф. Кантарджиев.

Според него задължително трябва да се ваксинират служителите на социалните домове и медиците.

По въпроса с третата бустерна доза на ваксините за COVID-19, Кантарджиев заяви, че СЗО е против от етична гледна точка. „Африка не е ваксинирана, ние европейците ще си правим по 3 ваксини“, заяви той.

На въпрос как трябва да протече учебната година в условията на пандемия, Кантарджиев отговори, че се доверява на експертите в здравното и образователното министерства. Според него специалистите в МОН са взели правилно решение за присъствен старт на учебната година.

„Трябва да балансираме между риска за здравето и риска за отъпяването“, посочи проф. Кантарджиев.

По думите му в момента България е първа в ЕС по смъртност по отношение брой на починали от COVID-19 на брой на населението.

„Не трябваше да стигаме до тази зона и не трябваше да пропускаме тези 100 златни дни, в които нямаше епидемично разпространение в страната. Трябваше в края на юли, началото на август да се обърне внимание на някои мерки“, каза още Кантарджиев и допълни, че според него „Планът за справяне с пандемията“ трябва да се спазва.

„За три дни достигаме броя на починалите, колкото при поредица от атентати в Кабул. А това не е малко“, добави той.

Изчисленията му показват, че на 14 дневна база страната ни вече свети в червено.

„По мои изчисления 270 на 100 хиляди са заболелите за страната – над прага от 250 на д-р Кацаров, значи трябва да сме червен“, посочи Кантарджиев.

Според епидемиолога причината за това е, че здравните власти се борят срещу пандемията с политически инструменти.

„В момента политически се ръководят нещата, а не на експертно ниво – това ме учудва, защото нали трябваше неполитически и прозрачно да се ръководи кризата и да няма умрели“, добави проф. Кантарджиев.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още