Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 9 нови социални центъра за лица с увреждания и възрастни хора в София

Общество

9 нови социални центъра за лица с увреждания и възрастни хора в София

9 нови социални центъра за лица с увреждания и възрастни хора в София - Tribune.bg
Снимка:

„С този проект ще осигурим добри условия за около 160 човека, които страдат от различни заболявания“, заяви Фандъкова

В София ще бъдат създадени 9 нови центъра за хора с увреждания и възрастни хора. Това става възможно след подписването на договора за изпълнение на проекта „Подкрепа за деинституционализация на социалните услуги за възрастни и хора с увреждания”. Той бе подписан от кмета на София Йорданка Фандъкова и заместник –министъра на регионалното развитие и благоустройството Деница Николова.

В район „Витоша“ ще бъде построена една сграда, а в район „Нови Искър“ - 8. Проектът е финансиран от МРРБ чрез Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. Стойността му е над 5 млн. лв.

„С този проект ще осигурим добри условия за около 160 човека, които страдат от различни заболявания“, заяви Фандъкова и посочи, че сега акцентът е върху възрастните хора.

„Преди 10 години, когато започнахме работа, имахме общо 25 социални услуги. Днес те са
86 - за деца и възрастни. Има и над 25 клуба на пенсионери и инвалиди, които в голяма степен изпълняват също функциите на дневни центрове за занимания на хората. Целта ни е именно създаване на по-добри условия за активен живот“, категорична е Йорданка Фандъкова.
Кметът на София припомни, че преди няколко дни са били пуснати и новите бусове, които позволяват удобен транспорт за активен живот на хора с увреждания. Според нея осигуряването на ангажименти и занимания за тези хора представлява огромна подкрепа за техните семейства.

„Сега довършваме политиката за деинституционализация на децата в риск, като ще изведем всички от старите домовете и ги настаним в модерни центрове. В настоящия програмен период по Оперативна програма „Региони в растеж“ 2014-2020 г. са осигурени 45 млн. лв. безвъзмездни европейски средства и почти още толкова финансиране от националния бюджет за завършване на политиката по деинституционализация на децата и с почти аналогичен ресурс в подкрепа на възрастните, съобщи Николова.

Автор: Андреа Драганова


Етикети възрастни

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети