Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате!

Общество

9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате!

9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате! - Tribune.bg

Барбекюто е едно от най-популярните и обичани летни събития. Независимо дали става въпрос за семейно събиране, тържество за рожден ден или просто повод да се съберете с приятели - барбекюто винаги гарантира вкусно и приятно прекарано време, особено ако следвате тези 9 съвета за перфектното барбекю.

Съвет # 01: Бъдете креативни със соса за барбекю

Има толкова много вкусови комбинации, които можете да използвате за овкусяване на готовото месо, че е невъзможно да ги знаете всички! Но пък интернет сайтовете са пълни с интересни рецепти, а и в магазините може да намерите богато разнообразие от вкусове. От класическия барбекю сос през опушени сосове с чушки чипотле, през сладко-кисели или леко пикантни, до изгарящо люти за истински експериментатори - въпрос на вкус и предпочитание, но без сос барбекюто губи много!

Съвет # 02: Изберете качествено месо

Когато когато става въпрос за барбекю, качеството е от ключово значение! И още повече - не всяко месо е подходящо за този тип приготвяне. Ако искате да заложите на сигурно и да впечатлите всички с топ резултат, изберете месо от серията Грил майстор на Lidl - с разнообразни предложения за вкусно месо, готово за мятане на скарата. Освен това може да си спечелите страхотни награди, като регистрирате участието от покупката си - повече информация може да намерите в лидл брошура.

Съвет # 03: Мариновайте месото, за да избегнете изсушаването му

Мариноването на месото е добър начин да го запазите сочно и ароматно! Някои популярни видове маринати включват горчица и мед; соев сос, чили и чесън на прах; оцет с дафинов лист и черен пипер; фино настърган корен от джинджифил, смесен в оризов винен оцет (добавете малко мед, ако е твърде кисело); или смес от соев сос, черен пипер, чесън и олио. Оставете месото в маринатата за няколко часа, покрито с домакинско фолио, а после се насладете на отличния вкус и сочно, топящо се в устата месо. Сред тези 10 рецепти за марината със сигурност ще намерите и вашия фаворит.

Мариновайте задължително месотоМариновайте задължително месото

Съвет # 04: Поддържайте грила чист

Редовното почистване на грила е важно, за да удължите живота му и да подобрите качествата на храната. Скарата се замърсява бързо и когато не е почистена правилно, може да доведе до залепване или изгаряне на храната, която готвите. След всяка употреба, почистете скарата с телена четка и премахнете всякакви загорели мазнини и остатъци от храна от вътрешността на барбекюто.

Съвет # 05: Използвайте непряка топлина за готвенето на месо

Когато готвите месото на пряк силен огън, то може да стане по-твърдо и жилаво, отколкото би трябвало. За да го избегнете, след като постигнете необходимата температура, разнесете топлината и пригответе месото на средна температура, за да съхраните соковете вътре в него.

Гответе на оптимална температураГответе на оптимална температура

Съвет # 06: Използвайте термометър за месо

Често срещана грешка при правенето на барбекю е да не се използва термометър по време на готвенето. Лесно може да се заблудите по повърхността на месото, че е готово, а вътрешността да е още сурова. Или пък да изпуснете момента и да го препечете, докато стане сухо и жилаво. По-добре си осигурете допълнителна сигурност, като използвате термометър, и избегнете риска да развалите хубавата пържола.

Съвет # 08: Защитете ръцете си

Пазете ръцете си защитени от силната топлина и мазни пръски, като използвате прибори за готвене с дълга дръжка. Особено много внимавайте, ако използвате запалителна течност, за да разпалите въглищата - високият пламък може да доведе до неприятни изгаряния.

Не се ограничавайте само с месо!Не се ограничавайте само с месо!

Съвет # 09: Не се ограничавайте само с месо

Наденички, пържоли и кюфтенца са първата асоциация, когато чуете барбекю, но това не означава, че трябва да се ограничавате само с месни продукти. На скарата може да приготвите и зеленчуците за гарнитурата - тиквички, патладжан, чушки, царевица са страхотни попадения. А защо не опитате и гриловано авокадо - нестандартен, но много вкусен избор? За да разнообразите месото, може да приготвите и риба (котлет от сьомга например) или пък вегетариански бургери от нахут. Десертът също може да направите на скарата - гриловани праскови или кайсии са чудесен лек, здравословен и вкусен летен вариант за чудесен завършек на вечерята!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

Tribune.bg иска съгласието Ви за използване на информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме как го използвате и за маркетингови цели.

Персонализирана реклама и съдържание, преброяване на посещения и източници на трафик

Съхраняване на и/или достъп до информация на устройство

Политика за поверителност Бисквитки

Вашите настройки за поверителност

Ние и нашите партньори използваме информация, събирана чрез бисквитки и подобни технологии, за да подобрим Вашето изживяване на нашия сайт, да анализираме начина, по който го използвате, и за маркетингови цели. Защото уважаваме Вашето право на лична сигурност, можете да изберете да не позволите някои видове бисквитки. Обаче, блокирането на някои видове бисквитки може да влоши Вашето изживяване на сайта и услугите, които можем да предложим. В някои случаи данните, получени от бисквитки, се споделят с трети страни за анализ или маркетингови цели. Можете да използвате своето право да откажете от тази споделена информация по всяко време, като деактивирате бисквитките.

Политика за поверителност Бисквитки

Управление на предпочитанията за съгласие

Задължителни

Тези бисквитки и скриптове са необходими за функциониране на уебсайта и не могат да бъдат изключени. Обикновено те се задават само в отговор на действия, правени от вас, които отнасят до заявка за услуги, като задаване на настройките за поверителност, влизане или попълване на формуляри. Можете да зададете браузъра си да блокира или да ви извести за тези бисквитки, но част от сайта няма да работи. Тези бисквитки не съхраняват никакви лично идентифицируващи данни.

Винаги ВКЛ

Аналитични

Тези бисквитки и скриптове ни позволяват да преброяваме посещения и източници на трафик, така че да измерим и подобрим производителността на нашия сайт. Те ни помагат да знаем кои страници са най- и най-непопулярни и да видим как посетителите се движат по сайта. Всичка информация, която тези бисквитки събират, е кумулативна и неидентифицируема. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, няма да знаем, кога сте посетили нашия сайт.

Маркетинг

Тези бисквитки и скриптове могат да бъдат зададени чрез нашия сайт от нашите рекламни партньори. Те могат да бъдат използвани от тези компании за построяване на профил на вашите интереси и показване на съответни реклами на други сайтове. Те не съхраняват директна лична информация, но са базирани на уникално идентифициране на вашия браузър и интернет устройство. Ако не разрешите тези бисквитки и скриптове, ще имате по-малко целенасочена реклама.