Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате!

Общество

9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате!

9 съвета за перфектно барбекю: Ако пропуснете, ще съжалявате! - Tribune.bg

Барбекюто е едно от най-популярните и обичани летни събития. Независимо дали става въпрос за семейно събиране, тържество за рожден ден или просто повод да се съберете с приятели - барбекюто винаги гарантира вкусно и приятно прекарано време, особено ако следвате тези 9 съвета за перфектното барбекю.

Съвет # 01: Бъдете креативни със соса за барбекю

Има толкова много вкусови комбинации, които можете да използвате за овкусяване на готовото месо, че е невъзможно да ги знаете всички! Но пък интернет сайтовете са пълни с интересни рецепти, а и в магазините може да намерите богато разнообразие от вкусове. От класическия барбекю сос през опушени сосове с чушки чипотле, през сладко-кисели или леко пикантни, до изгарящо люти за истински експериментатори - въпрос на вкус и предпочитание, но без сос барбекюто губи много!

Съвет # 02: Изберете качествено месо

Когато когато става въпрос за барбекю, качеството е от ключово значение! И още повече - не всяко месо е подходящо за този тип приготвяне. Ако искате да заложите на сигурно и да впечатлите всички с топ резултат, изберете месо от серията Грил майстор на Lidl - с разнообразни предложения за вкусно месо, готово за мятане на скарата. Освен това може да си спечелите страхотни награди, като регистрирате участието от покупката си - повече информация може да намерите в лидл брошура.

Съвет # 03: Мариновайте месото, за да избегнете изсушаването му

Мариноването на месото е добър начин да го запазите сочно и ароматно! Някои популярни видове маринати включват горчица и мед; соев сос, чили и чесън на прах; оцет с дафинов лист и черен пипер; фино настърган корен от джинджифил, смесен в оризов винен оцет (добавете малко мед, ако е твърде кисело); или смес от соев сос, черен пипер, чесън и олио. Оставете месото в маринатата за няколко часа, покрито с домакинско фолио, а после се насладете на отличния вкус и сочно, топящо се в устата месо. Сред тези 10 рецепти за марината със сигурност ще намерите и вашия фаворит.

Мариновайте задължително месотоМариновайте задължително месото

Съвет # 04: Поддържайте грила чист

Редовното почистване на грила е важно, за да удължите живота му и да подобрите качествата на храната. Скарата се замърсява бързо и когато не е почистена правилно, може да доведе до залепване или изгаряне на храната, която готвите. След всяка употреба, почистете скарата с телена четка и премахнете всякакви загорели мазнини и остатъци от храна от вътрешността на барбекюто.

Съвет # 05: Използвайте непряка топлина за готвенето на месо

Когато готвите месото на пряк силен огън, то може да стане по-твърдо и жилаво, отколкото би трябвало. За да го избегнете, след като постигнете необходимата температура, разнесете топлината и пригответе месото на средна температура, за да съхраните соковете вътре в него.

Гответе на оптимална температураГответе на оптимална температура

Съвет # 06: Използвайте термометър за месо

Често срещана грешка при правенето на барбекю е да не се използва термометър по време на готвенето. Лесно може да се заблудите по повърхността на месото, че е готово, а вътрешността да е още сурова. Или пък да изпуснете момента и да го препечете, докато стане сухо и жилаво. По-добре си осигурете допълнителна сигурност, като използвате термометър, и избегнете риска да развалите хубавата пържола.

Съвет # 08: Защитете ръцете си

Пазете ръцете си защитени от силната топлина и мазни пръски, като използвате прибори за готвене с дълга дръжка. Особено много внимавайте, ако използвате запалителна течност, за да разпалите въглищата - високият пламък може да доведе до неприятни изгаряния.

Не се ограничавайте само с месо!Не се ограничавайте само с месо!

Съвет # 09: Не се ограничавайте само с месо

Наденички, пържоли и кюфтенца са първата асоциация, когато чуете барбекю, но това не означава, че трябва да се ограничавате само с месни продукти. На скарата може да приготвите и зеленчуците за гарнитурата - тиквички, патладжан, чушки, царевица са страхотни попадения. А защо не опитате и гриловано авокадо - нестандартен, но много вкусен избор? За да разнообразите месото, може да приготвите и риба (котлет от сьомга например) или пък вегетариански бургери от нахут. Десертът също може да направите на скарата - гриловани праскови или кайсии са чудесен лек, здравословен и вкусен летен вариант за чудесен завършек на вечерята!

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети