Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. 96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на шофьорите

Общество

96% от катастрофите през 2018 са станали заради нарушения на шофьорите

Снимка:

Центърът за нарушенията на пътя ще има ефект върху корупционния натиск, каза министър Маринов

96% от катастрофите през 2018 година са станали заради нарушения на водачите. Данните съобщи министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова по време на кръгла маса „Ефективни модели и инструменти за повишаване на безопасността на транспортната система“. 1, 300 млн. са нарушенията от шофьорите през миналата година. За 2018 г. при 6 684 тежки пътни произшествия в страната загиналите са 611 човека, близо 8 500 са били ранени. Тези цифри са наистина тревожни, това не е резултатът, който трябва да бъде постигнат“, зави вътрешният министър Младен Маринов.

Според министър Аврамова темата за пътната безопасност касае цялото общество и трябва да се разглежда комплексно. „Да анализираме всички елементи - водачи, инфраструктура, превозни средства. Когато говорим за пътна безопасност, неминуемо се фокусираме върху пътнотранспортните произшествия“, посочи Аврамова. Превишаването на скоростта определяно като неволно е най-разпространеното рисково действия сред българските шофьори. „Тези данни не са само статистика зад тях стоят човешки съдби. За да се подобри безопасността на пътя е необходимо да се обърне сериозно внимание на пътната инфраструктура и поведението на водачите“, каза министър Аврамова.

Продължава изграждането на магистралната мрежа и на високоскоростните пътища – "Хемус", "Струма", "Европа", по скоростния път Видин - Ботевград и се изпълняват 119 километра стратегически пътни проекти. Рехабилитират и основни пътни участници, общо със средства от ОП "Региони в растеж" от държавния бюджет и от програмите за териториално сътрудничество се рехабилитират 824 километра републикански пътища за над 500 милиона лева. Агенцията проверява състоянието на всичко предпазни мрежи на автомагистралите, мантинелите и маркировката. На безопасността по републиканските пътища се ремонтират ограничителни системи за 18 милиона лева. Полага се и пътна маркировка за над 5 милиона лв.

По отношение на пътищата, основната дейност, която осъществява МВР, е контролът и той е многократно засилен, заяви министър Маринов. Работи се по промяна на Закона за движението по пътищата и с тези промени се надяваме да подобрим възможностите за по-добър контрол и за по-добра превенция, допълни той.

Министър Маринов коментира и създаването на новия оперативен център за пътна безопасност. Центърът за нарушенията на пътя ще има ефект върху корупционния натиск, защото данните ще се обработват от софтуер.

Националният координационен център за безопасно движение по пътищата е част от мерките на правителството за ограничаване на транспортния травматизъм, каза министър Аврамова. Тя добави, че той ще осигурява оперативна координация, взаимодействие между държавните структури при усложнени пътни и метеорологични условия, ще работи непрекъснато.

„Скоро ще бъдат пуснати пътни участъци, където ще се измерва средна скорост. Те ще дадат възможност в по-дълги участъци да се спазва средната скорост“,допълни министър Маринов.  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема