Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АБРО обвини партията на Трифонов за политическа намеса в частните медии

Общество

АБРО обвини партията на Трифонов за политическа намеса в частните медии

Снимка:

Асоциацията е срещу предложението на ИТН държавната реклама да е до 5%

Асоциацията на българските радио- и тв оператори /АБРО/ обвини лидера на ИТН Слави Трифонов за политическа намеса в частните медии. В декларация Асоциацията остро се противопоставя на предложението на „Има такъв народ“ държавната реклама да е до 5%.

„Всеки опит за дискредитирането на независимите медии и за оказване на различни форми на институционален натиск върху тях, особено чрез неверни твърдения, е заплаха за свободата на словото и демокрацията в страната“, се посочва в декларацията на АБРО. Постъпилите суми от оперативни програми от министерства и ведомства са незначителна част от общите приходи, твърдят от сдружението.

Ето и пълния текст на декларацията:

В условията на сложни политически процеси и нова предизборна обстановка темата за разходването на публичните средства в медиите е във фокуса на общественото внимание и стана повод за законопроект и публични изказвания на народни представители от политическата партия „Има такъв народ“. В тази връзка членовете на АБРО биха искали да обърнат внимание на факта, че бюджетите на големите национални медии, които осъществяват дейност на българския пазар, се формират от приходи от търговски съобщения, въз основа на договори с рекламодатели от различни сектори на индустрията.

Постъпилите суми от оперативни програми от министерства и ведомства са незначителна част от общите приходи. За двете големи търговски медийни групи те са по-малко от 1% от приходите на телевизиите. Други национални търговски телевизии, членове на АБРО, не получават приходи от оперативни програми, министерства и ведомства. Електронните медии са регулирани от няколко действащи нормативни акта, които предвиждат публично оповестяване на информацията за финансирането на телевизиите и радиата и строга регулация за обозначаване на платеното съдържание.

За нас и за нашите рекламодатели е от съществено значение да достигаме до широка аудитория. За да можем пълноценно да участваме на рекламния пазар, ние се стремим към интереса и доверието на зрителите. Нашият най-ценен „продукт“ е високото доверие на аудиторията.

Предвид факта, че целта на публично финансираните кампании е да достигнат до най-широка аудитория, ние сме логичната платформа за тяхното популяризиране, която осигурява реални резултати и широка гласност. По този начин се гарантира максимална ефективност при разходване на публичните средства. Както сме отбелязвали неведнъж, тези средства са пренебрежително малък дял спрямо общите приходи на големите медии.

На фона на обществената дискусия в момента считаме, че медийно законодателство следва да се създава и изменя въз основа на експертен опит в сферата на медийната регулация и секторните специфики.

АБРО изразява готовност да участва при разработването на предложения за медийната регулация и да предостави разяснения по отношение на работата на електронните медии, бизнес модела на индустрията и правната рамка на българско и европейско ниво.

Големите частните телевизии именно поради факта, че работят според принципите на свободния пазар и се финансират от собствената си дейност, са гарант за свободата на словото в България. Всеки опит за дискредитирането им и за оказване на различни форми на институционален натиск върху тях, особено чрез неверни твърдения, е заплаха за свободата на словото и демокрацията в страната.  

 


Коментари (6)

Бай Гроздан Мда-а-а-а-а, Славе стъпи много накриво с тъпото си предложение, навехна си авторитета и сега ще излезе от игрището, защото не може да играе сам срещу всички! Ами каквото си е надробил, да си сърба!
03.09.2021 17:54 / Отговор
Габи Гледайте, слушайте и преценете какво сте си избрали да Ви управлява. Хора като този ще ни вкарат в най-жестокия режим и ограничения. Наистина ли има толкова глупави хора, които са гласували за Славчо, Тошко и компания. Ако има нещо за изчегъртване то това са те
04.09.2021 08:25 / Отговор
Алито от София Страхът на Бойко излиза извън контрол, по всякакъв начин гледа да окаля Слави, но ние знаем какво направи Бойко за да потъни България до това ниво и не искаме да се връща затова хората вярват на Слави, не на Бойко и неговите длъжници като Мая Манолова и Ицо Иванов, прав си е човека, министри само от неговата партия, всички други са стани да седна, само на Слави Трифонов трябва да вярваме който и да го каля, България мрази Бойко и компания
04.09.2021 10:57 / Отговор
122333 Ти не си добре.
04.09.2021 11:36
Иван Бойко крадлив - Слави некомпетентен..... Мисли народе
04.09.2021 15:01 / Отговор
Николай Това е нашата бай Ганьо " чака- рака" кОлтура и манталитет... ???????????? Да живеят анти-ваксърите...! Тц тц тц
04.09.2021 18:12 / Отговор

Добави коментар
Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още