Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АБРО: Противопоставяме се на всеки опит от политици за намеса в медиите

Общество

АБРО: Противопоставяме се на всеки опит от политици за намеса в медиите

Снимка:

Асоциацията на българските радио- и телевизионни оператори (АБРО) излезе с позиция за коментара на служения вътрешен министър Бойко Рашков по повод интервюто му вчера за bTV. Днес Рашков подложи под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите, които го интервюираха. Той заяви, че „ако е собственик на bTV“, незабавно би отстранил двамата водещи на сутрешния блок, които по време на неговото гостуване там не чували отговорите му и постоянно му задавали един и същи въпрос.

От АБРО заявяват, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава за отстраняване на журналисти.

От асоциацията припомнят, че опитите за намеса на политици в редакционната политика на медиите са обезпокоителни.

Ето и цялата позиция на АБРО:

„Асоциацията на българските радио-телевизионни оператори – АБРО се противопоставя на всеки опит от политици за намеса в медиите. По повод интервюто на министъра на вътрешните работи Бойко Рашков в ефира на БНР, в което подлага под съмнение свободата на словото и професионализма на водещите на предаването по bTV „Тази сутрин“, заявяваме, че е недопустимо представител на изпълнителната власт да призовава към отстраняване на журналисти. Това важи особено във връзка с изпълнение на обществените им функции да търсят и предоставят общественозначима информация като тази за работата на Министерството на вътрешните работи.

Задължение на всеки професионален журналист е да търси и предоставя на обществото точна информация, засягаща въпроси от обществен интерес. Така българските граждани могат да съставят информирано мнение за позициите на участниците в политическия дебат.

Свободата на търсене и разпространение на информация представлява един от фундаменталните принципи, върху които се гради всяко демократично общество, и е едно от основните условия за неговия напредък и развитие. Винаги са обезпокоителни опитите за намеса от страна на политици в независимата редакционна политика на медиите.

Уважението към информационните свободи на медиите е показател за политическата зрялост и разбиране на демократичните процеси”.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още