Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АДФИ установи: В „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики

Общество

АДФИ установи: В „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики

АДФИ установи: В Пирогов няма престъпление и корупционни практики - Tribune.bg
Снимка:

Агенцията за държавна финансова инспекция (АДФИ) установи, че в УМБАЛСМ „Пирогов“ няма престъпление и корупционни практики, съобщиха от лечебното заведение. В съобщение до медиите от спешната болница се позовават на изводите от доклада от 93 страници, според които няма данни за извършени престъпления, злоупотреби, корупционни практики и/или нанасяне на щети.

От „Пирогов“ припомнят, че проверката на (АДФИ) е била инициирана от министъра на здравеопазването проф. Христо Хинков, както и от ръководството на болница “Пирогов“. Става дума за периода от началото на юли 2022 г.  до края на юли 2023 г.  

Въз основа на този доклад са издадени 4 акта за административни нарушения, съобщават от лечебното заведение. Първите три акта са за забавяне от няколко дни на качване на информацията в специализираната информационна система ЦАЙС. В практиката на АДФИ това забавяне се определя като маловажно, допълват от „Пирогов“. Последният акт е за закупуване на медицински консумативи в ситуация на непроведен от предходното ръководство търг и неприключила процедура по нов. Това е извършено от ръководството в  ситуация на крайна необходимост поради непрекъснатия 24/7 режим на работа с най-тежките пациенти от София и цялата страна. Тази практика е установена в повечето лечебни заведения в страната. Според чл. 8 от ЗАНН  „Не са административни нарушения деянията, които са извършени при неизбежна отбрана или крайна необходимост.“, добавят от „Пирогов“.

От спешната болница допълват, че очакват да видят дали въз основа на тези констатации на АДФИ министър Хинков ще оттегли решението за смяна на ръководството, аргументирано с извършени финансови злоупотреби и престъпления.  

В началото на декември 2023 година в предаването „Още от деня“ по БНТ министър Хинков заяви, че ако се установи, че данните в доклада за „Пирогов“ са измислени от експертите, които са писали доклада, ще си подаде оставката.

На 5 декември стана известно, че е освободен от поста директорът на УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов" д-р Валентин Димитров. Дни преди това министърът на здравеопазването каза, че одит, извършен в болница „Пирогов“ в периода юни 2022 – юли 2023 г., показва финансови нарушения в лечебното заведение, както и че болницата е в лошо финансово състояние. Директорът на болницата опроверга твърденията на министъра на здравеопазването.


Последвайте ни в Google News

 

Етикети АДФИ, Пирогов
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати