Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Администрацията спира да обменя хартиени документи от ноември

Общество

Администрацията спира да обменя хартиени документи от ноември

Администрацията спира да обменя хартиени документи от ноември - Tribune.bg
Снимка:

100 тона хартия ще бъде спестена само за година

Българската администрация преустановява хартиения обмен на документи от 1 ноември 2018 г., съобщава информационната служба на кабинета. Повече от 700 централни, областни и общински структури преминават към изцяло електронен документооборот помежду си.

Ефектът от тази стъпка ще е 6-кратно увеличение на ефективността на административния обмен. Тази мярка ще спести 100 тона хартия в рамките само на една година. Значително да намалеят разходите на администрацията за закупуването й, както и за печатни консумативи, куриерски услуги и др.

719 са реалните участници в Системата за електронен обмен на съобщения (СЕОС) в края на октомври. Това е първата приложена на национално равнище всеобхватна мярка за премахване на хартиената администрация, както и една от основните за намаляване на административната тежест за гражданите, бизнеса и за самите администрации.

Електронният обмен на документи е сигурен и се извършва в контролирана среда, а документите са гарантирани с електронен подпис. Това позволява да бъде проследено точното време на изпращане, получаване и регистриране на документа. По този начин се повишава контролът върху институциите, както от страна на потребителите, така и между самите администрации.

По текста работи: Моника Гаджанова  


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още