Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Адв. Марин Марковски се обяви за връщането на доживотен без право на замяна

Общество

Адв. Марин Марковски се обяви за връщането на доживотен без право на замяна

Адв. Марин Марковски се обяви за връщането на доживотен без право на замяна - Tribune.bg
Снимка:

Ужасяващото престъпление в с. Сотиря и убийството на малката Кристин възобновиха предложенията за отмяна на съкратеното съдебно следствие, както и за прилагане у нас на химическа кастрация за педофили убийци. Как оценявате тези предложения?

Първо, за премахването на съкратеното съдебно следствие, което дава възможност на най-върлите убийци, да получат максимум 30 годишна присъда. Това нещо е разумно. Брюксел настоява, че винаги трябва да има възможност всеки един човек, който е осъден, да има перспектива да излезе. Само че законът представлява правна норма, която регулира обществените отношения. За едни държави е едно, за България – друго. Така че в момента съкратеното съдебно следствие дава възможност на убийци, които правят зверски престъпления, като признаят фактите, да получат доживотна присъда, а след 20 г. имат право на помилване. Малко вероятно е, но е възможност. Така че съкратеното съдебно следствие за изключително ужасяващи престъпления е неразумно. Има място да се промени закона. Законът не е като дърворезба, като се направи веднъж, трябва да се смени дървото. Според мен ще бъде разумно, полезно и необходимо.

А по повод гласовете в подкрепа на кастрацията?

От ВМРО много силно настояват за това и коментират темпераментно мярката да се прилага към педофили, които блудстват с деца. Разбира се, това е отвратително престъпление. Българският народ може да е измъчен, но децата за него значат много. Кастрацията, обаче, какво означава. Един мъж, който е блудствал, ще трябва да бъде кастриран, т.е. той вече не може да живее сексуален живот като мъж. Да, разбира се, всеки ще каже - заслужава си го, да му е мислил. Само че това, което се предлага не е свързано със степента на опасност на блудството. Така че не може за подобни случаи един мъж да бъде осакатен завинаги.

На пръв поглед защитавам нещо, което е гадно, но трябва да има баланс и мярка. Освен това, предложението е желание да се покаже как ние се грижим за хората. Те, хората, че имат нужда от грижа, имат, но това е съвсем примитивно. Това са членовредителните действия, които са прилагани по времето на създаването на Българската държава. Тези, които са обладавали девица, са им режели носовете. Кражбата в арабските държави се наказва с отсичане на ръка. Това не е подходящо, защото има несъответствие между престъпление и наказание, а освен това практиката показва, че отсичането на ръцете не намалява кражбите. Чарлз Дикенс има едно изследване на престъпността и той коментира, че когато на площада отсичат ръцете на някой крадец, тогава стават най-много джебчийски кражби, т. е. практиката показва, че с жестокост не се противодейства на престъпността.

Да, обаче, едно такова наказание ще окаже превантивно въздействие?

Звучи разумно, но реалностите на живота са малко по-различни. Педофилията е една особена полова извратеност, която означава нарушено сексуално либидо. Тази патология на либидото е толкова дълбока, че практически блудниците не могат да бъдат превъзпитани и променени. Като ги обхване този нагон, който е извратен, те много трудно му се съпротивляват. Една заплаха за кастрация на подобен индивид, който е под влияние на нагона, може и да не го спре. В Германия има подобна идея, да се предвиди една възможност, който е осъден за блудство, да не ходи в затвора, ако се подложи на кастрация. Това също е много жестоко, но  има елемент на доброволност. Например, имах клиент, който гали момиченцата по глезена. Детето много знае какво става с него. Не че го одобрявам, но за това да му срежат тестисите, заслужава ли си?! Трябва да има мярка.

Румъния, обаче, също ще преразгледа своето законодателство след разкрития за две убийства на таксиметров шофьор-педофил?

Има разлика между педофил, който се отдава на извратените си чувства и човек, който убива. Те ще го съдят най-тежко за убийството. Не може да се бърка едното с другото. Дайте да разсъждаваме разумно. Две жертви и се предлага кастрация. Не е ли по-хубаво да го вкарат в затвора с доживотна присъда. Не знам дали сте запознати какво представляват килиите на доживотниците?! Те са 2 на 2 метра. Кое е по-мъчителното и кое  по-добре за хората?! Да го кастрират означава да няма сексуален живот, но лудостта в главата му остава. Дяволът пак продължава да си играе с него.

А за убиеца от с. Сотиря твърдят, че ще получи присъда само 30 години затвор, не и доживот?

Не само твърдят, аз съм категоричен, че ще получи такава присъда. Той ще признае фактите и съдията ще го осъди на 30 години затвор. Ще получи доживотна присъда и съдията ще я замени с 30 години затвор. Затова в началото на нашия разговор ви казах, че трябва да се промени този текст, да няма съкратено съдебно следствие, което да заменя доживотната присъда с лишаване от свобода.

 


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати