Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Адвокат Кантен Декамп: Не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани

Общество

Адвокат Кантен Декамп: Не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани

Адвокат Кантен Декамп: Не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани - Tribune.bg
Снимка:

Според френския юрист към българските работници е проявено унизително отношение, те са били лишени от различни права и свободи

Адвокатът на върнатите от Франция български сезонни работници Кантен Декамп очаква още в рамките на днешния ден да получи решението на първоинстанционния съд по жалбата на българите срещу недопускането им на френска територия.

„Всъщност въпросите са два. Смятаме, че не може да се отказва достъп до френска земя на български граждани, при положение, че България е член на Европейския съюз. И това е едната страна на иска. Другата е, че те са били поставени в особени условия - да чакат в нещо, което е между хотел и затвор. Телефоните им са иззети, няма интернет. И това е посегателство над човешките права. Може да се каже, че условията са унизителни. Тук не става въпрос за престъпници, а за хора, които идват да работят във Франция, а се оказват лишени от различни права и свободи, без да са го заслужили“, коментира френският защитник пред БНР.

„Това е един доста особен случай, тъй като над 70 души са били задължени да стоят в зоната за изчакване. Полицията им е отказала достъп до френска територия. Преценено е било, че те не трябва да стъпват на френска земя и в очакване да бъдат върнати обратно са били настанени там."

Според Декамп е твърде вероятно съдът да поиска започването на нова процедура. Той е убеден, че българите са в правото си да получат справедливост от френското правосъдие.

„Проблемът е, че става дума за сложна процедура. Искането беше за тяхното освобождаване и възможността да влязат на френска територия. Сега обаче те на практика са освободени и са се завърнали в родината си. Затова съдията може да реши, че вече обстоятелствата са други и да поиска нова процедура, което вероятно ще се случи“, посочи той.

По думите му няма твърди срокове за произнасяне на съда.

„Няма определен час. Съдията има 48 часа, за да се произнесе. Санкции обаче за него не са предвидени, така че той може да го забави и повече. Френското право не осигурява кой знае каква защита в подобни случаи“, поясни адвокат Декамп.

Той обясни, че ищците са български граждани, на които е отказан достъп до френска територия. Искът е срещу министъра на вътрешните работи на Франция, който е наредил на полицията да не ги пуска да влязат.

Запитан дали след като българските граждани са върнати в България, случаят е приключен, френският юрист поясни, че са в ход различни процедури и има варианти.

„Бяхме дори изненадани да научим, че министърът на вътрешните работи е заявил, че тези, които имат договори за работа във Франция, могат да влизат на нейна територия. Така че можем да поискаме от съдията да нареди завръщането на тези български граждани във Франция. Разбира се, зависи от съдията. Ние обаче можем да го поискаме“, категоричен е адвокатът.

Той потвърди, че процедурата на връщането на сезонните работници в България може да се обжалва.

„Може да се поиска анулирането на експулсирането и да се приеме, че не е имало такова. Така, че те да могат да влязат във Франция. Освен това може да се поиска и обезщетение. Ако предприетата спрямо тях процедура не е била в рамките на закона, то те са били транспортирани и поставени в условия, в които не е трябвало“, посочи Кантен Декамп.

На въпрос - ще могат ли сънародниците ни да поискат отново да влязат на френска територия - той отговори така:

„Често са експулсирани хора, които получават забрана за пребиваване във Франция и трябва да я напуснат. Българите обаче така и не са влезли на френска територия и няма как да получат подобна забрана. А и за да я получат, трябва да са извършили някакво престъпление - кражба или трафик, да са ранили някого. В случая подобно нещо няма. Така че те ще могат да се качат на самолета, да пристигнат на границата и да поискат да влязат във Франция. Предната вечер други хора са били допуснати да влязат при аналогични обстоятелства.“

На въпрос - нарушени ли са били правата на нашите сънародници по време на задържането им, адвокатът посочи, че има две неща.

„Първо те имат право да се грижат за здравето си, право на преглед и т.н. Не могат да бъдат лишавани от лекарствата си. Така че в това отношение правата им са били несъмнено нарушени. Що се отнася до мобилните телефони, които са им били отнети, то това е разрешено съгласно френските правила. Имали са обаче право на достъп до стационарен телефон“, посочи юристът.

Що се отнася до това дали в момента има други сезонни работници от Европейския съюз на територията на Франция, той разкри:

„Занимавах се със случая на полски техници, на които също се наложи да стоят в зоната за изчакване и на които след това беше разрешено да си вършат работата. Има разлики в зависимост от конкретния случай. И в момента има български граждани, които са в зоната за изчакване. Дошли са със самолета от София, отказан им е достъп до френска територия и сега са в тази зона“.

По думите му е имало шокиращи случаи. Белгийци, които кацнали на летище "Роаси" и искали да вземат влака за Брюксел, били изпратени в зоната за изчакване, където останали 4 дни. След това били освободени. Имало и други подобни случаи с италианци, германци, шведи.

„Просто зависи на какъв полицай ще попаднеш“, каза Кантен Декамп.

Запитан какво представлява зоната за изчакване, той посочи:

„Не е като хотел. Това е сграда с коридори и самостоятелни или двойни стаи. В тях прозорците не се отварят, за да не могат хората да избягат. Баните са само две - мъжка и женска. Хората могат да се разхождат по коридорите, но не могат да излизат от сградата.“

По отношение на това дали може да се говори за дискриминация спрямо българите, Декамп заяви, че този въпрос наистина възниква.

„През тази зона за изчакване преминават различни хора. Едни са без документи, други искат убежище. Трети вероятно се готвят да имигрират във Франция. В случая с българите обаче става дума за една голяма група хора, които идват с договори да работят. Не за единични съмнителни случаи. Това са над 70 души. И може би това решение за тях означава заемане на някаква позиция“, отбеляза адвокатът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Актуална тема

Хороскоп

Анкети

АНКЕТА: Кой носи вина за бедствената ситуация по софийските улици?
Покажи резултати Скрий резултати