Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. АЕЦ "Козлодуй" ще ползва гориво от "Уестингхаус" през следващите 10 години

Общество

АЕЦ "Козлодуй" ще ползва гориво от "Уестингхаус" през следващите 10 години

АЕЦ Козлодуй ще ползва гориво от Уестингхаус през следващите 10 години - Tribune.bg
Снимка:

АЕЦ "Козлодуй" и "Уестингхаус Електрик Швеция" подписаха договор за доставката на ядрено гориво за срок от 10 години. Горивото ще бъде използвано за 5-и блок на атомната централа.

Министърът на енергетиката Росен Христов определи подписването като значителна крачка напред към диверсификацията на доставката на ядрено гориво, както в изпълнение на европейската стратегия, така и в изпълнение на решение на НС от ноември месец тази година.

"В момента имаме едно партньорство, една сделка, която е изключително добра и изгодна за нашата страна, условията, които постигнахме за тези месеци, в които сме на власт, са една сигурност на доставките. С "Уестингхаус" сега имаме уговорка за доставка за ядрено гориво, ние напълно изпълняваме ангажимента към Европейската агенция за диверсификация и то в пълни плюсове за нас", каза той.

Министърът на енергетиката увери, че употребата на ядреното гориво на "Уестингхаус" е безопасна. Преди сключването на договора е направено обстойно проучване в страните, в които вече то се използва.

"Това до голяма степен ни помогна да набележим техническите проблеми, намерили сме всички решения, така че рисковете да бъдат избегнати, обменихме опит с чешката страна, системата за ядрен контрол там работи, те споделиха своя опит с нас и благодарение на тях решихме проблемите. Запознати сме и с тестовете, които се водят и в Украйна. Относно сигурността няма рискове горивото да не сработи. Бяха въвлечени международни експерти на най-високо ниво, за да се гарантира безопасната експлоатация. Всичко, което може да се направи е направено, така че да нямаме нови рискове", каза той.

Министър Христов подчерта, че с договора се гарантира сигурността на доставките, защото в момента всякакви доставки от Русия са невъзможни, включително и такива на ядрено гориво.

"С този договор се гарантира сигурността на българската атомна електроцентрала", допълни и Георги Кирков, изпълнителен директор на АЕЦ "Козлодуй".

 


Последвайте ни в Google News

 

Етикети АЕЦ Козлодуй
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети