Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Африканска чума по свинете и в област Пазарджик

Общество

Африканска чума по свинете и в област Пазарджик

Африканска чума по свинете и в област Пазарджик - Tribune.bg
Снимка:

Направена е препоръка във Велинград да бъдат превантивно умъртвени домашните прасена

Първи случай на африканска чума по свинете е регистриран на територията на област Пазарджик, съобщи зам.-областния управител Йордан Кажухаров, съобщава „24 часа“.

Днес имаше извънредното заседание на областната епизоотична комисия.

Труп на диво прасе е бил открит на територията на държавно ловно стопанство „Чепино“ – община Велинград, чийто проби, изследвани в референтна лаборатория, са дали положителен резултат за чума.

Вече е определена инфекциозна зона от мястото, където е намерено умрялото прасе, която е на площ 200 квадратни километра и която обхваща територии от няколко ловни и горски стопанства.

В зоната максимално ще бъде ограничен достъпа на хора и товари. В района се спира дърводобива, както и достъпа на туристи, билкари и гъбари. Ще започне и претърсване за откриването на други умрели диви прасета.

На територията на областта вече са изградени 10 КПП, а на територията на планинската община Сърница работи мобилен екип. Направената е и препоръка към общинската епизоотична комисия на Велинград да бъдат превантивно умъртвени домашните прасена на територията на общината.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети