Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Стъпка по стъпка – как става регистрацията за помощи за безработица онлайн?

Общество

Стъпка по стъпка – как става регистрацията за помощи за безработица онлайн?

Стъпка по стъпка – как става регистрацията за помощи за безработица онлайн? - Tribune.bg
Снимка:

Гражданите се регистрират първо в Бюрото по труда, после и в НОИ

Прибирали се от чужбина българи и засегнати от икономическата криза заради коронавируса наши сънародници извиха опашки, за да се регистрират за помощи за безработица. Според свидетелства в социалните мрежи чакането не места отнема по 3-4 часа.

План „Б“ обаче има – да се подадат документи за това онлайн.

Стъпка едно: Бюрото по труда

Системата за онлайн регистрация в Бюрата по труда работи без проблеми, заявиха за Tribune.bg  от пресцентъра на Агенцията по заетостта.

Регистрацията се прави на сайта на Държавната агенция „Електронно управление“. Единният портал за достъп до електронни административни услуги на Държавна агенция „Електронно управление”, раздел „Социални дейности”/„Безработица и насърчаване на заетостта”, е на следния ЛИНК.

Заявлението за регистрация се изпраща в съответното бюро по труда чрез Системата за сигурно електронно връчване /ССЕВ/, за ползването на която се изисква лицето да се регистрира чрез квалифициран електронен подпис /КЕП/ или ПИК на НОИ.

За улеснение при ползването на Системата е постигната договореност за издаване на едномесечен безплатен електронен подпис от доставчици на удостоверителни услуги.

Предоставена е и онлайн възможност за заявяване на подписи за тези, които все още нямат такъв. За повече информация.

Кандидатите за регистрация ще получават обратно на профила си или на електронния адрес, от който са изпратили заявлението си, регистрационна карта с регистрационен номер и посочена дата за следваща среща или разговор с трудов посредник. Отговор ще получават и лицата, които нямат право на регистрация, с посочени причини за отказ, а при необходимост от допълнителна информация служители ще се свързват с лицето на телефонния номер, посочен в заявлението. Телефон и електронна поща или профил в ССЕВ ще се ползват и за последваща комуникация с бюрото по труда, поради което е важно те да са коректно попълнени.

Важно е да се отбележи, че заявлението, което се подава към бюрото по труда по електронен път, служи само за регистрация на съответното лице за ползване на посредническите услуги на Агенцията по заетостта и не води автоматично до получаване на права за обезщетения или социални помощи.

Стъпка две: Регистрация в НОИ

Националният осигурителен институт (НОИ) напомня, че подаването на заявление за отпускане на парично обезщетение за безработица (ПОБ) също може да бъде извършено и по електронен път.

Размерът на обезщетенията и помощите, както и периодът, за който лицето ще ги получава, се изчислява в НОИ след регистрация в законовия срок и предоставяне на съответните документи за трудов стаж. Впоследствие НОИ превежда месечно така изчислените суми по сметката на регистрираното лице.

Заявленията в осигурителния институт се подават по електронен път чрез КЕП, ПИК или на хартия.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (35)

Емилия Денчева Благодария ви за упътването. Такива материали са много необходими. Бъдете здрави и продължавайте!
02.04.2020 17:33 / Отговор
Давид Генов Фъсев От пресцентъра на Агенцията по заетостта са Ви излъгали. Доказателството за това е че до този момент 02.04.2020г., 20:00, системата за онлайн регистрация в Бюрата по труда, https://ereports.nssi.bg/NSSIAuthentication/, не функционира. В полето ПИК е възможно да се въведат 10 символа, а както знаем Персоналните Идентификационни Кодове издадени от НАП са с 12 символа. Заключението е че до сега няма регистрирал се в системата безработен чрез ПИК и въпреки това системата работи "без проблеми".
02.04.2020 20:14 / Отговор
Борис Иванов Обърнете внимание в началото на портала, че става дума за Персонален идентификационен код (ПИК) на *НОИ*, а не ПИК на НАП, с който вероятно разполагате.
03.04.2020 00:23
Цветелина Христова здравейте,и аз немога да се регистрирам .в полето ПИК на НОИ какво трябва да въведа,
03.04.2020 11:22 / Отговор
Dona Може да се регистрирате online в БТ. Не е нужно да ходите до там.
04.04.2020 14:54
Цвете Добрева Как става регистрацията. Като стигна до прекачи нищо не става.
03.04.2020 14:21 / Отговор
Тери В полето идентификатор въвеждате ЕГН, в полето за ПИК код въвеждате 10цифр. ПИК Код от НОИ
03.04.2020 16:58 / Отговор
Оля Някой все пaк успя ли успешно дa се зaпише,моля дa сподели дa знaм дaли дa продължaвaм с опитите?
06.04.2020 20:46
Покажи всички

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети