Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Христо Григоров: В пандемията БЧК демонстрира една нова формула - „Обединявай и решавай“

Общество

Акад. Христо Григоров: В пандемията БЧК демонстрира една нова формула - „Обединявай и решавай“

Акад. Христо Григоров: В пандемията БЧК демонстрира една нова формула - Обединявай и решавай - Tribune.bg
Снимка:

Необичайна година, изпълнена с безброй предизвикателства, изпраща и Българският червен кръст. На 25 декември председателят на БЧК акад. Христо Григоров разказва за добрината, доброволчеството и човещината по време на криза.

Вие сте пети мандат начело на Българския червен кръст. Как изглеждат нещата със заразата от първа линия, справяме ли се с пандемията?

Изпращаме една изключително тежка година за всички, но искам да ви кажа, че всички заедно успяхме да направим изключително много да съхраним и да запазим човешкия живот на много хора. 142 години БЧК служи на този народ, защото тази организация е изградена от българския народ, за да служи на българския народ. През тези години сме били заедно с държавните институции, с местните общини, за да може ръката, която подаваме, да връща на хората живота и надеждата. Това е силата на БЧК и на нас всички заедно, защото ние демонстрирахме една нова формула – „Обединявай и решавай“, а не – „Разделяй и владей“. Когато сме обединени, когато имаме една цел, а конкретно целта е да помагаме, резултатът е изключително добър за всички нас.

Оцениха ли институциите ролята на БЧК? Тази година получихте отличие „За граждански заслуги“.

Тази награда я получих аз, но тя не е само моя. Тази награда е на всички доброволци и служители. Отличието е дадено на акад. Григоров, но това отличие е и за вас, които сте част от Червения кръст, защото имаме и вашата подкрепа.

В момента има голяма нужда от доброволци, как да се реши този въпрос?

За да бъдеш доброволец, трябва да имаш нещо много важно – да си наследил от своите родители ценностите доброта, милосърдие, да си готов да подаваш ръка и да рискуваш живота си, за да помагаш. За да си доброволец, трябва да имаш сърце, пълно с любов към хората. Това е отличителното за доброволците в БЧК, а и в други неправителствени организации. Трябва да се отнасяме с голямо уважение и респект към тези хора.

Ние виждаме, че те са от малкото хора на предната линия. Вие знаете ли колко млади хора са изявили желание да отидат и да помагат. Помагат на възрастни хора, купуват храна, лекарства. В момента по една европейска програма БЧК раздава хиляди тонове храна на над 420 000 българи и това се извършва от близо 9000 доброволци в 300 пункта в цялата страна. А що се касае до доброволчеството, все още има много неща, които в нашата държава, за съжаление, не са уредени.

От години ние настояваме, първо, да се върне плуването като задължителна дисциплина в училищата, защото виждаме какво става с нашите деца - по цял ден общуват на GSM-ми и лаптопи, не се движат. Другото, за което настояваме, това е най-после да се направи един закон за доброволчеството. Трябва да се регулират отношенията „работодател - доброволец“. Не може, когато ние бяхме в Аспарухово, два дена работим и помагаме, а на следващия ден при мен идва един човек и плаче, че го уволняват. Дошъл да помага, два дена разрива с кирка и лопата, а после шефът му го уволнил, защото се е самоотлъчил. Ето това нещо най-после трябва да бъде регулирано в един закон.

България е една от малкото държави в ЕС, която няма закон за доброволчеството. Доброволци са не само тези, които са към общините, доброволци са всички тези млади хора, които са минали курсове, които са обучени и които са готови да помагат. Затова отправям призив към управляващите, без значение кои ще са те, да направим комисии, да го регулираме и решим този въпрос. Важен е този въпрос.

Вие сте фармацевт, имате познания и може да оцените данните. Вие лично ще се ваксинирате ли?

Този въпрос вълнува не само българския народ, а цялата световна общественост. Нека първо ваксината да бъде регистрирана. Нека Световната здравна организация/СЗО/ да обяви, че ваксината е регистрирана. Аз предпочитам да изчакаме решението на СЗО.

В тази връзка тече и промяна на здравния ни модел, прилага се вече електронната рецепта, как да направим промяната?

За да се направи една промяна към по-добро, е необходимо тя да не е „на парче“. Трябва да се направи една консолидирана визия на база мнението на специалистите и когато тя се одобри, тя трябва да стане закон и да се изпълнява. Животът ни е показал, че когато се прави нещо „на парче“ - не става. Когато правите къща, вие я правите от основите, зидате, покривате я и т.н.

Вече живеем в ново време. Иновациите са толкова модерни или бързо се променят. Необходимо е, това улеснява и работата на лекарите, на фармацевтите, но това е част от бъдещата промяна, която трябва да стане.

На 25 декември вие сте именик. Помага ли името Христо в житейското поприще?

Идва Коледа. Това е един от най-хубавите празници, независимо колко е тежка тази година и факта, че тези празници ще минат в изолация. Това са едни от най-светлите празници в нашата многовековна история. Затова ние трябва да уважаваме не само името Христо, но да уважаваме и всичко, което ни води напред в бъдещето, което ни дава светлина и надежда, че бъдещите поколения ще бъдат по-разумни от нас и ще изградят един свят, който ще даде възможност на хората да се чувстват по-спокойни и по-уверени.

Позволете ми да пожелая на читателите Ви весели празници! Да бъдем здрави всички, да бъдем много обичани! Нека да вярваме, че слънцето и Господ ще погледне на България малко с по-друго око, за да можем всички заедно да вървим напред и да изградим бъдещето за нашите деца и внуци. Бъдете здрави и щастливи!


Последвайте ни в Google News

 

Етикети БЧК, Коледа

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още
Актуална тема
Хороскоп
Анкети