Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Лъчезар Трайков е новият председател на Съвета на ректорите

Общество

Акад. Лъчезар Трайков е новият председател на Съвета на ректорите

Акад. Лъчезар Трайков е новият председател на Съвета на ректорите - Tribune.bg
Снимка:

Новият председател на Съвета на ректорите на висшите училища в Република България е акад. Лъчезар Трайков, ректор на Медицинския университет - София. Той спечели надпреварата, като събра 26 гласа "за" срещу 13 гласа в подкрепа на акад. Христо Белоев, ректор на Русенския университет и 4 гласа "за" проф. Димитър Димитров, ректор на УНСС.

В последните години начело на организацията, която има 25 годишна история, бе ректорът на Софийския университет проф. Анастас Герджиков. На последното заседание във Варна се очакваше той да бъде избран за втори мандат, но изненадващо не получи достатъчно гласове (24 "за" срещу 24 "против") и не бе преизбран на поста.  

Акад. Лъчезар Трайков наскоро коментира, че се е създало усещане за посегателство върху автономията на университетите - заради условието те да получат 20 млн. лв. допълнителни за т.г., ако приведат правилниците си в съответствие с нова национална методика на МС за атестация на преподавателите (което скоро се очаква да бъде отменено). Според него напрежението е дошло от това, че управляващите са се опитали някак "бързо и малко силово" да наложат новите правила, но така или иначе министър Денков обеща да удължи с 1 месец периода на обсъждане на актуализираните минимални изисквания за академично израстване. 

Относно идеята за окрупняване на университети ректорът на МУ-София е споделял, че тя е проевропейска политика.

"Мои приятели от Франция направиха подобни сливания и то на големи университети. Питах ги как се чувстват след сливането. Те нямат усещането, че работят в по-значим университет, в по-разпознаваем. Всеки от тях се чувства по-незабележим, станал е част от нещо мега и усещането им е, че тази структура е много тромава и не се движи нормално", обясни акад. Трайков. Според него идеята за обединенията е трябвало да бъде обсъдена по различен начин, защото е започнала с "неясно организирани срещи в определени университети", а министърът е обяснил концепцията си на по-късен етап.


Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини

виж още
Актуална тема