Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Петрунов: Прибързано и популистко е решението за признаване на антитела за зелен сертификат у нас

Общество

Акад. Петрунов: Прибързано и популистко е решението за признаване на антитела за зелен сертификат у нас

Акад. Петрунов: Прибързано и популистко е решението за признаване на антитела за зелен сертификат у нас - Tribune.bg
Снимка:

Не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция

Прибързано и популистко е решението за признаване на антитела за зелен сертификат у нас - това мнение изказа пред БНР акад. Богдан Петрунов, един от водещите специалисти в областта на имунологията и алергологията в България.

„Никъде в света, освен в няколко кантона в Швейцария, това не е прието като достатъчно основание да се издава сертификат. Има препоръка на СЗО, че решението за това трябва да се вземе от местните експерти, т.е. не е общовалидна мярка, защото не е възможно от имунологична гледна точка да се докаже кое е това количество антитела, което е достатъчно за конкретния човек, за да бъде защитен от коронавирусната инфекция. Това е теоретично невъзможно, тъй като тази защита зависи от състоянието на имунната система, от състоянието на организма му и в същото време, от придружаващи заболявания, от фактори на околната среда, от начина на хранене“, обясни експертът. 

Той подчерта, че е приета от СЗО една арбитражна единица BAU, която да даде ориентация, че, ако имаме 10 пъти повече от нормата, да се смятаме за защитени, но това не е научно доказано:

Решението за зелен сертификат при антитела е популистко, което ще доведе до разпространяване на инфекцията. Това няма да ни помогне да се борим срещу вируса. Трябваше да се наблегне на това да се имунизират хората. В цял свят зеленият сертификат има само три елемента - ваксиниран и преболедувал и отрицателен PCR тест“.

По думите на акад. Петрунов най-тревожни в България са високата смъртност и големият брой болни в интензивните отделения:

„От тези хора 10-12% най-много биха останали живи, трябва да имаме това предвид“.

Според него това, че има лекари и учители, които не желаят да се ваксинират, води до колебания у хората при вземането на решение да се ваксинират срещу Covid-19.

 


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати