Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Петрунов: До 6 часа отвореният флакон с ваксината трябва да бъде изразходван

Общество

Акад. Петрунов: До 6 часа отвореният флакон с ваксината трябва да бъде изразходван

Акад. Петрунов: До 6 часа отвореният флакон с ваксината трябва да бъде изразходван - Tribune.bg
Снимка:

Академикът се е имунизирал преди няколко дни

Случая в Сандански като психологически феномен, коментира пред БНТ поставянето на ваксини на общинари в Сандански вместо на медицински работници акад. Богдан Петрунов.  "Ваксинацията трябваше да се почне с медиците, защото те бяха първите, които оказаха помощ при пандемията", изтъкна академикът.

Според него веднъж отворена ваксината на "Пфайзер" може да издържи до 6 часа.

"В рамките на 6 часа отвореният флакон, който е предназначен за 5 души, трябва да бъде изразходван. Ако е бил такъв случаят в Сандански, добре е било, че са направени ваксините и че не са загубени дозите", обясни акад. Петрунов. За него хипотезите за използването на само на една доза от ваксината са медицински и юридическо неправилни.

"Всяко лекарство се разрешава за употреба по начина, по който е проведено клиничното проучване и може да се промени само с разрешение на производителя. Ваксината на "Пфайзер" може да се приложи в 2 дози през 21 дни. Втората ваксина може да я отложим до месец. Всяко неблагополучие, което се яви в резултат приложението на ваксината, ще бъде тълкувано като, че не е правилно била използвана. Не можем да променяме своеволно това", категоричен е академикът.

По думите му хронично болните и възрастните са най-застрашени, но те ще са следващата група, тъй като за да бъдат обгрижвани, трябва да има медицински персонал.

Той определи ваксините и антибиотиците за двете най-големите постижения на медицината.

"В продължение на десетки години не можем да имунизираме повече от 2-3% от населението, докато има страни с 60% имунизация. Сега изведнъж като дойдоха ваксините се оказаха голям интерес, страшен наплив, и много хора не можаха да се имунизират. Предвиждат се около 4.5 млн. ваксини да дойдат, което значи около 2.2 млн. ще бъдат ваксинирани, а с течение на времето, с регистрирането и на другите ваксини, ще се увеличи тази бройка. Ако искаме да се преборим с епидемията, без масова имунизация няма да стане", напомни акад. Петрунов и уточни, че се е имунизирал преди няколко дни.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (1)

Надблюдател На тази възраст, и мозъкът му е по-бистър от на всички останали!
11.01.2021 10:41 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати