Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да се спасим

Общество

Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да се спасим

Акад. Петрунов: Ваксината е единственият начин да се спасим - Tribune.bg
Снимка:

До 2 г. ще знаем колко дълъг имунитет дава ваксината

„Ще се ваксинирам. Аз съм се записал първи в списъка на Националния център по заразни и паразитни болести/НЦЗПБ/ и чакам да дойде съобщението на РЗИ, за да разбера кога това ще се случи“, обяви пред Нова тв имунологът и алерголог и бивш директор на НЦЗПБ акад. д-р Богдан Петрунов. Според него всеки българин да е наясно, че ваксината е единственият начин да излезем от тази пандемия и да се спасим. Имунологът добави, че без ваксината ще останем в сегашното положение още дълги години.

„Категорично не се страхувам от ваксината. Вярвам в науката и медицината. Освен това съм и много добре запознат с тези препарати и процесът по произвеждането им. Занимавал съм се с ваксини над 50 години. Сигурен съм във възможностите им да ни спасят. Що се касае до безопасността, аз съм убеден, че няма от какво да се страхуваме. Ваксината може да даде някои реакции, но те дори не са странични ефекти“, обясни специалистът. По думите му няма данни за вредно влияние на ваксините при проведеното проучване с над 45 хиляди души.

"Става дума за нова категория ваксини, които до този момент не са правени. С тях не се вкарва нищо живо в организма, а само една платформа, която е обучена да го разпознава. Не виждам абсолютно нищо опасно в това", увери акад. Петрунов. Той се позова на авторитетни имунологични изследвания, от които следва, че на 20-ия ден антителата на коронавируса в преболедувал човек започват да намаляват и след 3-ия до 6-ия месец те вече нямат никаква активност. Но в същото време клетъчният имунитет значително се усилва и той продължава да съществува до 8-ия месец.

"Същото си представяме, че ще стане и след ваксиниране. След имунизацията, има определени данни, че до 8-ия месец имунитетът съществува, а за след това трябва да се установи. И много правилно в България започна такова проучване на имунитета след ваксинирането. Т.е. - ние не по-рано от две години, ще знаем категорично какво е положението и колко дълъг имунитет дава ваксината", категоричен е специалистът.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати