Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акад. Петрунов: Ваксината на „Астра Зенека“ не отстъпва по нищо на РНК ваксините

Общество

Акад. Петрунов: Ваксината на „Астра Зенека“ не отстъпва по нищо на РНК ваксините

Снимка:

Акад. Петрунов е на мнение, че при ваксинирането на около 2 милиона души в България ще се постигне колективен имунитет

Всички данни показаха, че ваксината на „Астра Зенека“ е напълно безопасна и напълно сравнима с РНК ваксините, не им отстъпва по нищо. Това заяви пред БНТ акад. Богдан Петрунов.

Според него данните към момента сочат, че имунитетът след ваксинация е 10-12 месеца. Той смята, че всяка от одобрените от европейската лекарствена агенция ваксини дава добър имунитет.

Акад. Петрунов е на мнение, че при ваксинирането на около 2 милиона души в България ще се постигне колективен имунитет. А ако до средата на 2022 година се ваксинират 70%, то тогава ще се счита, че вирусът е преборен.

„Ако достигнем 1,5 - 2 млн. ваксинирани, ние наистина ще сме в едно много добро положение и ще видим едно добро от ваксините“, каза той.

Според академика могат да бъдат постигнати сериозни успехи в лечението на коронавируса с разработването и внедряването на моноклоналните антитела - конкретно за коронавируса.

„Това направление е от повече от 30-40 години и моноклоналните антитела намират приложение в лечение на много заболявания - алергичните, автоимунните, злокачествените заболявания, но сега има много сериозни постижения в лечението на коронавируса“, разказа акад. Петрунов.

Той обясни, че този тип лечение се прилага под формата на инжекция.

„Това са изкуствено създадени антитела, които са насочени точно към тези спайк протеин вируса и към много други елементи на реакцията и я блокират. Това е един съвременен метод, сега го наричат биологично облекчение. Това е бъдещето на лечението в лекарствената терапия“, каза още академикът.

Лечението трябва да бъде насочено към подтискане реакцията на вируса или да блокира мястото, където вирусът навлиза в човешкия организъм, т.е. рецепторът, който ги приема, както е случаят с коронавируса.

По думите на акад. Богдан Петрунов се очаква разработваното хапче срещу коронавирус да направи сериозен пробив.                                                                                                                                                                                                                                                                   


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още