Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Академик-имунолог: Срам ме е, че политици приканват да се излиза на протести в тази епидемия

Общество

Академик-имунолог: Срам ме е, че политици приканват да се излиза на протести в тази епидемия

Академик-имунолог: Срам ме е, че политици приканват да се излиза на протести в тази епидемия - Tribune.bg
Снимка:

Това движение хора е идеална среда за разпространение на инфекцията

„Докато нямаме истинска ваксина, положението няма да стане по-добро”. Това коментира в предаването пред Нова ТВ академик Богдан Петрунов, директор на Националния център по заразни и паразитни болести

„Официално има 10 ваксини в стадий втори, а две от тях са дори в стадий 3-ти на изпитване, което е изключителен успех. Най-напреднали са американците. На 27 юли започнаха трета фаза на изпитването”, обясни академик Петрунов.

По думите му тази ваксина ще бъде приложена на 30 000 души, а след това ще се анализират данните. Срокът за провеждане на това проучване е 2 години.

„Единственото, с което разполагаме в момента е носенето на маски, висока хигиена, избягване на близки контакти. Няма лекарство, няма ваксина, няма да я има и скоро”, заяви имунологът.

Той горещо препоръча противогрипната ваксина.

„Срам ме е, че има политици, които приканват хората да излизат на протести в тази тежка ситуация на COVID-епидемия. Това движение хора е идеална среда за разпространение на инфекцията. Бяхме сравнително добре до началото на юни, сега се нареждаме в едно от най-лошите места в Европа по брой на заразени и починали”, коментира имунологът.

„Като лекар за мен това, което правят, е абсолютно неприемливо. Събираме се хиляди хора на улицата, без предпазни мерки. България, Румъния и Швеция последните 15 дни си борим за 1-во, 2-ро и 3-то място в Европа по най-много болни на 100 000 души заразени. В много сериозно положение сме. Нашите колеги, които стоят по 10-12-24 часа в болниците, вече нямат сили. Вече 8% от починалите са лекари. Ще останем без лекари в скоро време”, предупреди академик Петрунов.

„Всеки има право да протестира, но в условията, в които се намираме сега, това трябва да става по много организиран и културен начин”, коментира още той. И призова на протестите хората поне да са с маски.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

Вината с мезетата! Вината е на тримата комплексари,двамата с лекетата по елеците и третия от третия пол!За дългоносия мореплавател не остава слава,но той и без това не става за нищо!
02.08.2020 21:19 / Отговор
Не питам, а уточнявам Значи, че "Росенец" е публична държавна собственост, а Орлов мост не е, така ли!
03.08.2020 01:23
Илия Воденичаров За какво седяхме три месеца затворени , тия ще ни ... майката!
03.08.2020 00:20 / Отговор
Пссст! Пссст! ༼✪ل͜✪༽ᕗ Мунчо - ВЪН!
Импийчмънт за Льотчика!
03.08.2020 00:55 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Как трябва да се разиграе политическата ситуация след поредните предсрочни избори?
Покажи резултати Скрий резултати