Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Ако искате да предпазите вашата баба, дядо или близък рисков човек, не носете маска с клапан

Общество

Ако искате да предпазите вашата баба, дядо или близък рисков човек, не носете маска с клапан

Ако искате да предпазите вашата баба, дядо или близък рисков човек, не носете маска с клапан - Tribune.bg
Снимка:

Петър Велков, Фейсбук

И един съвет за маските, нещо важно, което не се разяснява на обществото: Маските с клапани не са добър вариант, за да пазите околните. Маските с клапан, тези от висок клас, предпазват само вас, но не напълно хората, с които контактувате. Ако искате да предпазите вашата баба, дядо или близък рисков човек, не носете маска с клапан при него.

Да, диша се по-лесно, но въздухът, който излиза през клапана, не се филтрира, и ако вие сте заразоносител, при дълъг и близък контакт с лицето, независимо, че носите маска, можете да го заразите. По мои наблюдения – едни от най-носените маски сред обществото, поне в София, са на Dr. Frei – а те са с клапан, така че имайте едно на ум.

И да обобщя по принцип за маските:

Маската пречи на разпространение на по-едрите капки, които са с достатъчно количество вирусен товар в тях, поради което драматично намаляват възможността да заразите другите хора. И поради трудността да разберем кои хора са в пресимптомен период (в България при всички болни, независимо колко тежко са карали вируса, този период е около 5 дни), носенето на маски, когато сме близо един до друг, пази нас като общност.

Ако един човек носи маска от плат, то няма ефект, но когато всички носят маски, дори и да са от плат (поне няколко слойни трябва да са), то има доказана тенденция за по-ниско разпространение на вируса. Когато даден човек, заразоносител, се изкашля, изкиха, ако само вие сте с маска, най-вероятно ще се заразите, ако и той, и вие сте с маска, шансът е много малък, като дори и да се заразите, поради ниското количество вирусен товар, попаднал във вашия организъм, то вие ще прекарате заболяването далеч по-леко.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (0)

Няма коментари.

Добави коментар
Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати