„Активни потребители“: В 28 от 31 марки вафли има палмово масло
В 28 от общо 31 марки вафли на българския пазар има палмово масло, показва проучване на асоциация „Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. От асоциацията отбелязват, че контрол за спазването на изискванията за етикетиране и за безопасност на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните.
Според експерти нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма, но проблемът е в предварителната обработка на мазнината. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.
Освен това от „Активни потребители“ са установили, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.
От асоциацията посочват още един проблем - при нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е-номера. Те са идентификация за вложените в храните технологични добавки, които се ползват с лоша слава сред хората. Затова производителите не ги изписват на етикета, а посочват пълните имена на технологичните добавки, които не са популярни сред потребителите.
FaceBook Twitter Pinterest https://tribune.bg/bg/obshtestvo/aktivni-potrebiteli-v-28-ot-31-marki-vafli-ima-palmovo-maslo/