Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Активни потребители“: В 28 от 31 марки вафли има палмово масло

Общество

„Активни потребители“: В 28 от 31 марки вафли има палмово масло

Активни потребители: В 28 от 31 марки вафли има палмово масло - Tribune.bg
Снимка:

В 28 от общо 31 марки вафли на българския пазар има палмово масло, показва проучване на асоциация „Активни потребители“. В 5 от вафлите палмовата мазнина е основен компонент. От асоциацията отбелязват, че контрол за спазването на изискванията за етикетиране и за безопасност на храните упражнява Българската агенция по безопасност на храните.

Според експерти нормалната палмова мазнина има добра поносимост от организма, но проблемът е в предварителната обработка на мазнината. Процесът се нарича хидрогениране и при него се получават канценогенни вещества, поради което в много страни по света използването на хидрогенирана мазнина е забранено или ограничено.

Освен това от „Активни потребители“ са установили, че в 29 от 31 изследвани марки вафли се съдържат млечни компоненти като сухо мляко, млечен протеин или фракции от него, а това създава рискове за здравето на потребителите.

От асоциацията посочват още един проблем - при нито една марка от проучените вафли няма изписани на етикета никакви Е-номера. Те са идентификация за вложените в храните технологични добавки, които се ползват с лоша слава сред хората. Затова производителите не ги изписват на етикета, а посочват пълните имена на технологичните добавки, които не са популярни сред потребителите.


Топ новини виж още
Актуална тема
Анкети
Какви новини искате да четете през 2023 година?
Покажи резултати Скрий резултати