Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акция на Витоша: Планински екипи спасиха изчезнал мъж

Общество

Акция на Витоша: Планински екипи спасиха изчезнал мъж

Снимка:

Тежка акция за планинските спасители от отряд София. След денонощие издирване, те спасиха измръзнал мъж на Витоша. Мъжът е транспортиран в „Пирогов” в стабилно, но сериозно състояние, съобщават от ПСС.

Сигнал за изчезналия турист е подаден на 21 декември в 7:30 ч. Последният контакт с изгубения е бил предишната вечер около 22:00 ч. Тогава мъжът се е намирал някъде между връх Купена и връх Скопарника. Заради лошите метеорологични условия (температура -15°C, силен вятър и намалена видимост), той казва на свой приятел, с когото говори по телефон, че ще се върне към изходната точка на неговия преход – село Железница.

Изчезналият е тръгнал от село Железница в посока Черни връх около 15:00 ч. на 20 декември, а на следващата сутрин в 7:00 ч. става ясно, че все още не се е прибрал. Няма връзка и с телефона му. Около 8:00 ч. от база „Алеко“ излизат двама дежурни планински спасители с моторни шейни, които да огледат маршрутите източно от Черни връх. Метеорологичните условия са изключително лоши – температурата е около -15°C, със силен северозападен вятър и видимост около 10-20 м. В 10:30 ч. от София тръгват още 10 планински спасители към село Чуйпетлово със задача да претърсят южните склонове под върховете Черни връх, Скопарника и Ярловски купен.

Междувременно от ЦДП е отправено искане, чрез ГД ПБЗН – МВР, към мобилните оператори за локализиране на мобилния телефон на издирвания. Получената информация от тях е дала  насока от коя страна на планината да се проведат издирвателните действия.  Около 14.00 ч. издирвания успява да проведе кратък разговор по телефона със семейството си и периметърът на търсене е бил значително ограничен.

Това дава възможност в 18.00 ч. той да бъде открит жив на предполагаемото място, южно от вр. Скопарника, в циркуса на изворите на р. Струма. Състоянието му е сериозно –  хипотермия, сериозни измръзвания по крайниците и откритите части на тялото и крайно изтощение. Оказана му е спешна долекарска помощ и след труден транспорт до билото, е натоварен в отоплената кабина на снегоходната машина на РВД.

В 21.00 ч. пострадалият е предаден на линейка на Спешна медицинска помощ,  а в 22.25 ч. е приет по спешност в реанимацията на УМБАЛСМ „Пирогов“ в стабилно състояние. Акцията е приключила в 23.45 ч. след прибирането на всички участващи и проведен разбор на проведената операция. В нея са участвали 32-ма планински спасители, както и петима планински водачи. Общото времетраене на спасителната акция е  14 часа и 45 минути.  


Топ новини

виж още

Актуална тема