Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Акция по кръводаряване в спешната болница „Пирогов“

Общество

Акция по кръводаряване в спешната болница „Пирогов“

Акция по кръводаряване в спешната болница Пирогов - Tribune.bg
Снимка:

Осмомартенска акция по кръводаряване в спешната болница на България "Пирогов" и НЦТХ. ПоДари шанс за живот чрез кръвта си. Този осмомартенски подарък ще бъде високо оценен от „Пирогов" и пациентите, които се нуждаят от нея.

Първата за 2023 година кампания за даряване на кръв ще се проведе на 7 и 8 март, вторник и сряда, от 8.30 до 13 часа, в рапортна зала "Емил Таков", ет. 2 (над спешното отделение) в болница "Пирогов", съобщиха от лечебното заведение.

Университетската спешна болница, която денонощно приема за лечение пациенти с най-тежки заболявания, стартира двудневната акция сред своите служители, за да подпомогне сериозната нужда от кръв за пациентите си.

В кръводаряването могат да се включат и дългогодишни кръводарители, близки на пациенти, както и всички хора с големи сърца, желаещи да подарят шанс за живот. Изключително признателни ще сме на всички дарители и особено на онези, които са от група "А-".

За последната година болница "Пирогов" е използвала близо 1700 литра кръв и 761 литра плазма, съобщава д-р началника на Отделението по " Трансфузионна хематология" в "Пирогов" д-р Евгения Шурлиева. Тя припомня. че в световен мащаб кръводаряването е все по-препоръчителен метод за регенериране на клетките в човешкия организъм.

И още: 450 мл. дарена кръв спасяват три човешки живота. Количествено кръвта се възстановява за по-малко от 24 часа. Качествено – за три–четири седмици.60 дни е минималният срок между две кръводарявания.

Минималният срок между две дарявания на кръв е 60 дни. Ако си жена имаш право да даряваш кръв най-много 4 пъти в годината, ако си мъж – 5 пъти. Всички консумативи, използвани по време на кръводаряването, са индивидуални, стерилни и за еднократна употреба и не съществува никаква опасност от зараза по кръвен път.

Кръвта се използва за лечение при пациенти с остри кръвозагуби, причинени от травми, за лечение на тежки изгаряния, при планови и спешни хирургични и акушерски интервенции, при AB0 и Rh несъвместимост на майката и плода, за лечение на злокачествени заболявания, както и за поддържане живота на пациенти с различни кръвни заболявания. Всеки здрав човек на възраст от 18 до 65 години, който тежи повече от 50 кг, не е приемал никакви медикаменти поне 48 часа и за когото лекар прецени, че кръводаряването не застрашава здравето му и дарената от него кръв е безопасна за болните, нуждаещи се от нея, може да стане дарител.

Кръводаряването няма никакви рискове за здравето. Преди кръводаряване се попълва въпросник за здравословното състояние, следва преглед от лекар и изследване на хемоглобин. Ако хемоглобинът е под 125 г/л за жените и под 135 г/л за мъжете, кръводаряването не се разрешава. Кръводаряване не се извършва и в случаи, когато по преценка на лекаря кръводаряването представлява опасност за здравето на дарителя. Едва след това се пристъпва към самата манипулация. Описаната процедура трае най-много 40 мин. Всеки, който желае да се включи в кампанията на Националния център по трансфузионна хематология, трябва да носи своята лична карта. Препоръчително е кръводарителите да са приели храна, вода и пили кафе.


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети