Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Актьори, музиканти и спортисти сред новите почетни граждани на София

Общество

Актьори, музиканти и спортисти сред новите почетни граждани на София

Снимка:

Мариус Донкин, Максим Ешкенази и Димитър Маринов са сред имената

Столичният общински съвет /СОС/ ще гласува на утрешната си сесия удостояването с титлата „Почетен гражданин на София“ 19 именити общественици, които през годините са допринесли за развитието на духа и прославата на столицата, съобщават от пресцентъра на СОС. Сред имената са директорът на Народния театър Мариус Донкин, който през 2020-а година отбеляза своя 70-годишен юбилей. Бил е част от трупите на Драматичния театър в Пловдив и Театър „София“, а над 40 години е прекарал на сцената на Народен театър „Иван Вазов“.

Пианистката проф. Милена Моллова, чиято кариера повече продължава вече над 65 години и включва творби от различни стилове и епохи от Барока до днес и се разпростира в широкия диапазон на солистичното музициране, участва в различни камерни формации и най-вече в партньорството с камерни оркестри и големи оркестрови състави.

Проф. д-р Никола Владов – началник на Клиниката по хирургия на ВМА от нейното основаване през 2003-а година, председател на Българското дружество по трансплантология.

Проф. Анри Кулев - български художник, карикатурист и режисьор. Сред известните му филми са комедията по сценарий на Станислав Стратиев – „Врабците през октомври“, анимацията „Парцалът“, филмите „Цахес“ „Госпожа Динозавър“, „Бащата на яйцето“, „Смъртта на заека“.

Композиторът Хайгашод Агасян – няма човек, който да не е чувал за песните „Не остарявай, любов“, „Добри познати“, както и детската песен „Светът е хубав, светът е чудесен“. Те, заедно с много други различни по стил творби са дело на именития композитор.

Камелия Тодорова – „Търновската царица“ или певицата, която възпя полетът на „последните таксита“.

Максим Ешкенази - Определян като изгряваща звезда сред съвременното поколение млади диригенти, той е описван още като „енергичен и интелигентен” музикант, който дирижира с „пълна увереност и проницателност”.

Димитър Маринов – българинът, който се докосна до наградата Оскар. Той бе първият наш актьор, който успя да се качи на сцената в Холивуд, след като филмът „Зелената книга“, в който той участва спечели в категория „Най-добър филм“ през 2019-а.

Проф. Борис Чендов ще бъде удостоен посмъртно със званието. Логик в БАН и публикувал е главно на чужди езици, в трудни области на философията на науката, като: логика на научното познание, философия на математиката е физиката, методология на математическото моделиране, теория на неопределеността и др.

Като почетни граждани на София ще бъдат отличени и тазгодишните олимпийски шампионки – Стойка Кръстева – златна медалистка по бокс и нейния личен треньор Борислав Георгиев. Състезателките от националния отбор по художествена гимнастика – Симона Дянкова, Стефани Кирякова, Мадлен Радуканова, Лаура Траатс, Ерика Зафирова, както и треньорът на ансамбъла – Весела Димитрова и помошник-треньорът Михаела Маевска.

Със званието ще бъде удостоена и председателят на Българската федерация по художествена гимнастика Илиана Раева.

С „Почетен знак на Столична община“ ще бъдат отличени:

Ваня Кастрева, началник на Регионално управление на образованието София-град УНСС по повод 100-годишния юбилей, който учебното заведение отбеляза през 2020-а Народно читалище „Г.С.Раковски - 1925“, по повод 95 години от основаването му НМА „Проф. Панчо Владигеров“ заради своя 100-годишен юбилей, който академията отбеляза през 2020-а.

Посланикът на Кралство Нидерландия Н.Пр. Беа тен Тъшър

Значка на София ще получат – д-р Йордан Бочков - председател на Българското национално самоуправление в гр. Кечкемет, Унгария и Анатоли Илиев – зам.-председател на Фондация "София – европейска столица на спорта".

Заради пандемията Столичният общински съвет от април 2020-а година заседава дистанционно, което не даде възможност за провеждане на процедура по тайно гласуване за избор на почетни граждани. Заради това председателят на СОС Елен Герджиков на предстоящата сесия внася доклад за приемане на временни плавила за таен вот.  


Топ новини

виж още

Актуална тема

Мрежата

виж още