Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Петър Волгин

Общество

Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Петър Волгин

Александрина Пендачанска напуска обществения съвет на БНР заради Петър Волгин - Tribune.bg
Снимка:

Волгин ѝ отговори с публикация на страницата си

Оперната певица Александрина Пендачанска обяви, че подава оставка като член на обществения съвет на БНР. Причината - проруската пропаганда в предаванията, водени от Петър Волгин. Повод за окончателното ѝ решение било неделното издание на предаването „Политически некоректно“, в което гостува лидерът партия „Възраждане“ Костадин Костадинов.

Пендачанска публикува в профила си във Фейсбук писмо до генералния директор на БНР Милен Матеев, с което заявява, че напуска поста си в съвета. Ето какво гласи публикацията ѝ в социалната мрежа:

„След последното предаване на Волгин дойде време за оставката ми в Обществения съвет на БНР!

ДО

ГЕНЕРАЛНИЯ ДИРЕКТОР НА БНР

Г-Н МИЛЕН МИТЕВ

Уважаеми г-н Митев,

Моля, считано от днес, 10 април 2022 г., да приемете оставката ми като член на Обществения съвет на Българско Национално Радио.

След серия разменени писма между Вас и Обществения съвет и след последното  издание на „Политически некоректно“, за жалост констатирам, че няма реален резултат от нашето настояване дезинформацията и пропагандата в предаванията, водени от Петър Волгин да бъдат преустановени. Г-н Волгин злоупотребява с ефира на обществената медия от години. Чрез коментарите и гостите, които кани, неговите предавания са се превърнали в канал за разпространение на дезинформация и фалшиви новини, от които се провежда откровена пропутинска, антиевропейска и антиевроатлантическа пропаганда, която противоречи на обществения интерес и мисията на Националното радио.

В условията на война, започната от руската агресия и водеща се на няколкостотин километра от границите на България, това е особено тревожно. Поради тази причина, като член на Обществения съвет на БНР, от тук нататък не желая името ми да бъде асоциирано с медия, която в лицето на Петър Волгин се свързва с най-порочните, антидемократични и пропагандни практики на страната - агресор и престъпния режим на президента ѝ,  Владимир Путин.

С уважение,  10.04.2022 г.

Александрина Пендачанска СОФИЯ“                

Реакцията на журналиста Петър Волгин не закъсня. Ето какво написа той във Фейсбук:

„Разбирам, че певицата Пендачанска била недоволна от моята работа. Няма нищо странно в това някой да харесва или не друг човек, да има положително или отрицателно мнение за него. Проблемът идва тогава, когато нехаресващият си служи с лъжи и манипулация. Когато няма никаква представа от работата на хората, които критикува. Певицата Пендачанска не разбира от медии. А явно няма никакво желание да се учи. И наистина се чудя как се е озовала в Обществения съвет на БНР. С какво е допринесла за просперитета на националното радио? В писанията, обясняващи оставката й от този съвет, има много твърдения по мой адрес, но няма нито една истина. Певицата Пендачанска не различава лъжата от истината, но за сметка на това иска да е винаги близка с властта. Помня я как обожаваше Иван Костов, когато неговото СДС управляваше България. После певицата Пендачанска се прехласваше по Христо Иванов, когато неговото ДБ или, както се казваше въпросното нещо по онова време, предстоеше да влезе във властта. А сега е влюбена в управляващите от ПП. Освен това не спира да „славоукраинства“. Явно, за да бъде в съзвучие с Генералната линия. Често съм се срещал с подобни „творци и интелектуалци“ и ето как съм ги описал в моята книга „Живот в радиото“:

„Това са личности, които оцеляват при всички режими и във всички условия! Не само оцеляват. Те благоденстват и просперират. Хвалят настоящите управляващи, само за да започнат да ги ругаят след падането им от власт. А най-интересното е, че никой не може да ги помръдне от моралните пиедестали, върху които сами са се покатерили. И ако само се опиташ да им припомниш предишното блюдолизнечене, моментално ще те обявят за рушител на културната традиция. Основният момент в тази традиция е, че т.нар. „творци“ и „интелектуалци“ са изпитвали огромно удоволствие от близостта си с властта.“

Певицата Пендачанска е от хората, които говорят единствено неща, удобни за ушите на властта. На всяка власт. Българска и чужда. Пендачанска е от хората, които искат да забранят всяко различно мнение. Надявам се да не им позволим да направят това.

Последва реакция и от лидера на „Възраждане “Костадин Костадинов.

Току-що разбрах, че Александрина Пендачанска си била подала оставката от обществения съвет на БНР в знак на протест срещу присъствието на Петър Волгин в радиото и особено след моето интервю вчера при същия журналист.

В тази връзка искам да поздравя журналистите и служителите на БНР за освобождението им от присъствието на тази одиозна фигура в националното радио. Основната заслуга е на Волгин, но се радвам, че и аз имам малък принос за тази радостна новина“, написа Костадинов във Фейсбук.

Засега от ръководството на БНР не са излезли с официална позиция по темата. Липсва позиция и от Съвета за електронни медии (СЕМ).


Последвайте ни в Google News

 

Топ новини виж още

Хороскоп

Анкети

Правилно ли е решението за отпускане на великденски добавки за най-бедните пенсионери?
Покажи резултати Скрий резултати