Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
English

Новини, анализи, мнения - Tribune.bg

Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. „Александровска“ уволни известния нефролог проф. Богов и като лекар

Общество

„Александровска“ уволни известния нефролог проф. Богов и като лекар

Снимка:

За изненадващото освобождаване мотиви не са посочени

Известният нефролог от Александровска болница проф. Борис Богов е уволнен и като лекар, пише „24 часа“.

За изненадващото освобождаване мотиви не са посочени. Запознати съобщават, че професорът е бил извикан от ръководството и му е даден за подписване документ, според който дори няма предизвестие за уволнението.

Лекари от "Александровска" твърдят, че проф. Богов е отказал да подпише документа, и вероятно адвокатите му ще оспорват уволнението.

Самият професор не е бил открит за коментар.

Все още няма и официално обяснение от ръководството на "Александровска".

Уволнението беше очаквано, продължава изчегъртването, казаха още колегите на нефролога.

Още в първите дни на поста служебният министър Стойчо Кацаров изпрати проверяващи в Александровска болница, където проф. Богов беше директор, формално заради сигнал на един от членовете на борда доц. Александър Оскар, който през последните 4 г. беше в управлението на лечебното заведение.

Истинската причина обаче беше опитът на Кацаров да се разправи с политическия противник, бивш здравен министър и бивш шеф на „Александровска“ проф. Костадин Ангелов.

След това от МЗ съобщиха, че са открили нарушения, но така и не предоставиха публично доклада от проверката на „Вътрешен одит“, който обхваща периода от 1 януари 2019 г. до 30 април 2021 г. Това обаче не попречи на Кацаров да уволни директора на лечебното заведение проф. Борис Богов и да назначи д-р Атанас Атанасов, за да „спаси“ УМБАЛ „Александровска“.

Прокуратурата не откри престъпления в болницата под ръководството на проф. Богов и върна на здравното министерство доклада на „Вътрешния одит“ с отказ да образува досъдебно производство за престъпление от общ характер, както и за безстопанственост или нанесени вреди от страна на ръководството на болницата. От държавното обвинение бяха категорични, че и заключенията на АДФИ по никакъв начин не потвърждават, че ръководството на болницата е нарушило собствените си правила.

„Няма никакви данни за извършили целенасочени действия, липсват каквито и да било доказателства за претърпени щети или сключване на неизгодни сделки“, констатират от СГП.

Въпреки доказателствата, че проф. Богов е чист, след провеждането на конкурс за директорския пост,  шеф на една от най-старите и добри университетски болници остана д-р Атанасов.

По-късно проф. Богов беше понижен и от средата на септември не е началник на Клиниката по нефрология, а редови лекар.

Обяснението - преструктуриране на болницата, при което трите клиники - по нефрология, по нефрология и трансплантации и по хемодиализа, се сливат в една “поради сходство или дублиране на дейности”, уточниха от “Александровска”. Според ръководството други мотиви за кадровите промени извън тези, свързани с преструктурирането, нямало.

“Началниците на клиниките са част от управлението на болницата и част от правомощията на съвета на директорите е да определя кой да оглавява дадена структура. Освен това изпълнителният директор на болницата има право в 9-месечен срок от началото на своето управление да смени лицата на ръководни длъжности в клиники и отдели”, заявиха тогава от “Александровска”.  

 


Топ новини

виж още

Актуална тема