Последвайте ни: Facebook Twitter Instagram RSS
Търсене
Меню
  1. Начало
  2. Общество
  3. Алпинистът Атанас Скатов е загинал

Общество

Алпинистът Атанас Скатов е загинал

Алпинистът Атанас Скатов е загинал - Tribune.bg
Снимка:

Той е паднал в подножието на К2 заради скъсано въже

Българският алпинист Атанас Скатов, който беше в неизвестност след падане в подножието на връх К2 в Хималаите, е загинал. Тялото му е било намерено. Информацията беше потвърдена от Външното ни министерство, пакистанския посланик в София и от пакистанския посланик в Пекин.

Съпругата му придружава тялото към най-близкия град в Северен Пакистан. В спасителната акция са били включени и два хеликоптера „Ecurell“ на пакистанската армия, като  единият от тях го е открил в безжизнено състояние района на Пайджу, Пакистан.

Скатов опита снощи да атакува втория по височина връх на планетата К2, който се смята за най-труден за изкачване, особено през зимния сезон. Българинът изчезва на слизане от Лагер 3 към Базовия лагер. Той и още 20 души се изкачиха вчера до Лагер 3, който е на около 7300 метра височина. От там същата нощ трябваше да започне щурмът. Рано тази сутрин обаче от непалската фирма-организатор на експедицията съобщиха, че атаката се прекратява, а участниците започват да слизат към Базовия лагер. След съобщение от един от пакистанските туоператори в Туитър за фатален инцидент с българина, се свързахме с фирмата-организатор. От там съобщиха за БНР, че Скатов е паднал на място, до което няма как да бъде изпратен спасителен екип.

Около 11:30 часа българско време от Скарду е излетял хеликоптер на пакистанската армия за оглед на района.

Причината за инцидента не е във въжетата, те са били абсолютно здрави, заявиха пред БНР от непалската агенция по повод информация в български медии, че инцидентът е станал заради скъсване на въже. Предполага се, че Скатов се е изпуснал и затова е паднал.

Министерството на външните работи на Република България изразява своите съболезнования на семейството и близките на загиналия алпинист! Съболезнования през посланика на Пакистан в Пекин бяха отправени и от пакистанското правителство.

"Изказваме преклонение през силата на духа на нашия алпинист - неговият подвиг и нестихващата му воля към върха никога няма да бъдат забравени", заявиха от външно министерство.


Последвайте ни в Google News

 

Коментари (4)

СВЕТЛА МУ ПАМЕТ. ЕДИН ДОСТОЕН АЛПИНИСТ В ОТВЪДНОТО. БОГ ДА ГО ПРОСТИ.
05.02.2021 13:55 / Отговор
Stefan Бог да прости. Симпатяга е, много жалко.

Няма нищо героично в катерене на баири, хора.
Векът е 21.
Докога ще се съревноваваме, досуш езичниците, които се надпреварват залудо? Малко ли са вдовиците у нас, на които трябва покрив да се притегне, дърва да се донесат? Малко ли са нуждаещите в раковите болници, на които трябва да бърше повръщаното? Малко ли са роднините ни в нужда, че да катерим никому ненужни баири?

Вижте как хубаво е писано:

Па се обърнах и видях под слънцето, че не на пъргави се дава сполучлив бяг, нито на храбри - победа, нито на мъдри - хляб, нито на разумни - богатство, нито на изкусни - благосклонност, но времето и случаят помагат на всички тях.
Защото човек си не знае времето. Както рибите налетяват в пагубна мрежа, и както птиците се заплитат в примки, тъй и синовете човешки се улавят в усилно време, кога дойде то неожидано върху тях.

Екл. 9:11

Който чете, нека разбира.
05.02.2021 14:13 / Отговор
Бог да го прости! Прав си Stefan.
05.02.2021 15:05
арсений Катеренето е вид зависимост. Отлично знаят за рисковете, но това си е техен избор и трябва да го уважаваме. Още повече, че не пречат никому. RIP
05.02.2021 17:26 / Отговор

Добави коментар
Топ новини виж още
Хороскоп
Анкети